Računalništvo, telefonija
03.08.2016 06:45

Deli z drugimi:

Share

Najpomembnejša nadgradnja za Windows 10 na voljo za prenos!

Nadgradnja Anniversary Update uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 prinaša zvrhan koš uporabnih novosti.
Nadgradnja Anniversary Update uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 prinaša zvrhan koš uporabnih novosti.

Uporabniki Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 10 smo končno dočakali eno največjih nadgradenj, ki prinaša vrsto nadvse uporabnih izboljšav. Nadgradnjo Windows 10 Anniversary Update so pričakovano najprej prejeli uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov, nekoliko kasneje pa bo ta seveda na voljo še za pametne mobilne telefone Windows Phone, igralno konzolo Xbox One in večpredstavnostna očala HoloLens. Ker podjetje Microsoft nadgradnjo Windows 10 Anniversary Update pošilja v »paketih« oziroma »sklopih«, jo bodo vsi uporabniki širom sveta prejeli v naslednjih nekaj dneh.

Kaj prinaša Windows 10 Anniversary Update?

Nadgradnjo Windows 10 Anniversary Update se vsekakor splača namestiti, saj ta prinapa vrsto uporabnih izboljšav. Med njimi najdemo nekoliko spremenjen meni Start. Na levi strani menija se namreč nahaja seznam vseh nameščenih aplikacij ter ikone za uporabniški račun, prenose, raziskovalec in nastavitve. Spletni brskalnik Edge je dobil možnost uporabe razširitev, kar pomeni, da je postal konkurenčen spletnemu brskalniku Google Chrome. Trenutno je na voljo dodatek za blokiranje prikaza oglasov AdBlock, Pinterestov gumb in gumb za shranjevanje vsebine v beležko Evernote, kmalu pa bodo sledili še drugi.

S posodobitvijo Anniversary Update je uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 na voljo tudi sistem Hello. Ta prinaša možnost prijave v operacijski sistem in namenske aplikacije kar z nosljivimi in mobilnimi napravami, kar pomeni, da gesla niso več potrebna. Podprt je seveda le spletni brskalnik Microsoft Edge. Funkcija Active Hours pa nam bo olajšala delo z operacijskim sistemom Windows 10, saj se bodo posodobitve nameščale takrat, ko računalnika ne bomo uporabljali. To dosežemo tako, da bomo v aplikacijo vnesli ure, ko ponavadi uporabljamo računalnik, in sicer do največ 12 ur dnevno.

Izboljšav je bila deležna tudi protivirusna zaščita Windows Defender, saj ta odslej deluje tudi v primeru, da je na osebnem računalniku že nameščena druga protivirusna rešitev. To posledično pomeni, da bodo uporabniki operacijskih sistem Windows 10 po izvedeni nadgradnji bolje zaščiteni pred spletnimi napadi. Za tiste, ki računalnik uporabljate predvsem v nočnem času, boste nad posodobitvijo Windows 10 Anniversary Update nedvomno navdušeni. Ta namreč omogočala izbiro precej temnejšega izgleda sistema.

Kakšno strojno opremo potrebujem za nadgradnjo?

Če bomo želeli namestiti nadgradnjo Anniversary Update na osebni ali tablični računalnik, bomo morali prehodno preveriti, ali naš sistem razpolaga z »zadostno« strojno opreme, saj so pri podjetju Microsoft povišali strojne zahteve. Posodobljeni operacijski sistem Windows 10, ki bo deloval na 64-bitni procesorski osnovi, bo namreč namesto enega gigabajta potreboval dva gigabajta sistemskega pomnilnika. Grafična kartica pa bo morala omogočati vsaj knjižico DirectX verzije 9, medtem ko za preračunavanje podatkov bo zadoščal procesor frekvence vsaj enega gigaherca. Na trdem disku pa bo potrebno imeti vsaj 16 gigabajtov prostora za 32-bitno različico oziroma 20 gigabajtov prostora za 64 bitno različico operacijskega sistema Windows 10.

Kako pospešiti nadgradnjo na Windows 10 Anniversary Update?

Ker se nadgradnje za operacijski sistem Windows 10 nameščajo samodejno, boste obvestilo o nadgradnji prijeli v naslednjih nekaj dneh. Če pa ste nekoliko neučakani, pa lahko sproti preverjate, ali je nadgradnja morda že na voljo za prenos. To naredite tako, da kliknete na gumb »Check for updates«, ki se nahaja pod »Start«, »Settings« in »Update and security«.


Prijavi napako v članku