Varnost
03.08.2011 09:42

Deli z drugimi:

Share

Najnevarnejše škodljive programske kode obožujejo Windows XP

Uporabniki zastarelih Oken XP so vse bolj na udaru piscev škodljivih programskih kod.
Uporabniki zastarelih Oken XP so vse bolj na udaru piscev škodljivih programskih kod.

Podjetje Microsoft je z operacijskim sistemom Windows 7 zadel v polno, saj ga, za razliko od Viste, uporabniki v veliki meri le hvalijo. Kljub temu se računalničarji še vedno držijo zastarelih Oken XP kot pijanec plota. Več kot desetletje stari operacijski sistem naj bi namreč še vedno obvladoval kar neverjetnih 58 odstotkov svetovnega trga.

Tega se seveda najbolj veselijo pisci škodljivih programskih kod, saj je Windows XP znatno ranljivejši od Oken 7. To je potrdila raziskava, ki so jo pred kratkim opravili pri podjetju AVAST Software. Ta je na vzorcu 600 tisoč pregledanih računalniških sistemov pokazala, da je z rootkit orodji okuženih kar 74 odstotkov računalnikov, ki poganjajo zastareli operacijski sistem Windows XP. Rootkit orodja so dejansko izjemno škodljive programske kode, ki nepridipravom omogočajo prikrito izvajanje sovražnih aktivnosti, kot so na primer namestitev vohunskih programov, kraja zaupnih podatkov in podobno.

Podjetje AVAST Software je prepričano, da so z rootkit orodji okužene predvsem piratske različice Oken XP in tiste, ki že dalj časa niso bile deležne posodobitve. Poleg tega je operacijski sistem Windows 7 za pisce škodljivih programski kod nadvse trd oreh. Ta je namreč opremljen z bogato paleto naprednih varnostnih mehanizmov. Podjetje AVAST Software ocenjuje, da je zaradi posebnega načina registracije gonilnikov zdaleč najvarnejša 64-bitna različica Oken 7. Ker se rootkit orodja pogosto namestijo kar na ključno lokacijo na trdem disku (Master Boot Record) in jih je zelo težko tako odkriti kot odstraniti, tu dodatna previdnost seveda ne bo odveč. Poleg tega ne pozabimo na redno posodabljanje operacijskega sistema, uporabo legalne programske opreme in kakovostnih protivirusnih rešitev ter deskanja po zaupanja vrednih spletnih straneh.

Vas zanima več iz te teme?
antivirusni programi

Prijavi napako v članku