Računalništvo, telefonija
16.03.2011 12:39
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najhitrejša optična povezava doslej

Si predstavljate internetno povezavo s hitrostjo 109 terabitov na sekundo?
Si predstavljate internetno povezavo s hitrostjo 109 terabitov na sekundo?

Skupini japonskih strokovnjakov iz nacionalnega inštituta za informacijske in komunikacijske tehnologije (National Institute of Information and Communications Technology) je pred kratkim uspela misija nemogoče. Kot prvim na svetu jim je preko enojnega optičnega kabla uspelo doseči prenos podatkov s hitrostjo 109 terabitov na sekundo. S tem dosežkom so presegli mejo 100 terabitov na sekundo, ki je še pred kratkim veljala kot fizična omejitev prenosa podatkov preko enojnega optičnega kabla.

Za dosego izjemno hitrega prenosa podatkov so raziskovalci uporabili modularni sistem za sočasni prenos podatkov preko sedmih »sredic«. Največji izziv za strokovnjake je bil dejansko odkriti način, kako prenašati podatke brez neželenih motenj. Najlepše pri tem je to, da lahko podatke z visoko hitrostjo prenašamo na velike razdalje. Japonskim raziskovalcem je podatke s hitrostjo 109 terabitov na sekundo uspelo prenašati na razdalji 16,8 kilometrov. Z nadaljnim večanjem razdalje je hitrost močno upadla.

Strokovnjaki japonskega nacionalnega inštituta za informacijske in komunikacijske tehnologije so prepričani, da bi lahko z uporabo različnih tehnik prenosa dosegli celo do tisočkrat hitrejše prenose v primerjavi z obstoječimi optičnimi povezavami. Kakovost prenosa podatkov naj bi ostala na primerljivi ravni. Kdaj bo izum japonskih strokovnjakov dobil uporabno vrednosti, žal ni znano. Mnogi sicer dvomijo, da bi se to zgodilo pred letom 2015.


Prijavi napako v članku