Telefoni
05.03.2020 07:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljši pametni telefoni, ki so izšli v obdobju odpovedanega MWC-ja

.. MWC 2020 bi moral biti dogodek, na katerem je večina največjih proizvajalcev pametnih telefonov imela namen predstaviti svoje nove naprave, vendar je zaradi nevarnosti in zaskrbljenosti pred koronavirusom bil odpovedan ..
Najboljši pametni telefoni, ki so izšli v obdobju odpovedanega MWC-ja
Najboljši pametni telefoni, ki so izšli v obdobju odpovedanega MWC-ja

Medtem ko so nekatera podjetja zamaknila datume izidov novih modelov, so se drugi odločili za spletne predstavitve. “The show must go on”, bi lahko rekli. Torej, kateri so najboljši pametni telefoni, ki smo jih spoznali v tednih po napovedanem in odpovedanem MWC-ju?


Četudi bi se organizatorji odločili, da MWC izvedejo po načrtih, bi verjetno proizvajalci ostali v senci nove serije Samsung Galaxy S20; tako kot vsako leto tehnološki gigant predstavi svoje novosti pred MWC-jem. Novega Samsunga smo spoznali na dogodku Unpacked 2020 in prepričani smo, da bo naprava imela velik učinek na trg pametnih telefonov v letošnjem letu.


Kljub vsemu je za MWC 2020 bilo napovedano mnogo zanimivih pametnih telefonov, kot sta recimo LG V60 ThinQ 5G in koncept Vivo Apex 2020. Ostali telefoni, kot je upogljivi Huawei Mate Xs, bi MWC izkoristili, da se javnosti prvič predstavijo izven meja Kitajske. Za vas smo pripravili pregled naprav, ki so izšle v obdobju, ko bi moral trajati letošnji MWC.


LG V60 ThinQ 5G

LG V60 ThinQ 5G je nova generacija LG “flagship” naprav: zmogljiv in moderen telefon, ki nudi “Dual Screen” tehnologijo ekranov s povezljivostjo z novo generacijo omrežij. Tukaj ne mislimo zgolj na mmWave, temveč tako kot ostali telefoni, ki bodo ali so že izšli letos, se lahko LG V60 poveže tudi s frekvencami “sub-6”. Za trg ZDA je pomembna informacija, da bo model različen od ponudnika do ponudnika, kar pomeni, da recimo Verizon in AT&T ne bosta ponujala istih lastnosti.

Dotični pametni telefon je velik, saj je opremljen s 6,8-inčnim OLED 20,5:9 ekranom. “Dual Screen” tehnologija nam omogoča, da istočasno uporabljamo še en ekran, kar pomeni, da lahko odpremo dve aplikaciji ter simultano in učinkovito izvajamo aktivnosti. V60 je kulminacija LG-jevega telefona in pripadajoče filozofije. Morda res ni tako napreden kot ostali, je pa primeren za vse, ki želijo več ekrana za nižjo oceno od ostalih mobilnih telefonov.

Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs je skorajda identičen modelu Huawei Mate X, ki je izšel lansko leto in je upogljivi telefon, ki ni videl veliko drugih držav razen Kitajske. Delno je to zato, ker so ZDA nekoliko omejile dobavo Huaweijevih naprav.


Največja sprememba pri modelu Mate Xs je prehod na najnovejši procesor Kirin 990 (originalni model je bil opremljen s procesorjem Kirin 980). Huawei pravi, da so pri novem modeli naredili še nekaj ostalih izboljšav, kot je recimo spremenjen mehanizem odpiranja, ki je sicer zelo kritična točka pri vseh upogljivih napravah.


Pomembna pri novem Huawei Mate Xs je tudi 5G povezljivost. Kljub privlačnosti in veliko govora o dotični temi, so omrežja po svetu še v zelo zgodnji fazi razvoja, kar pomeni, da je trenutno težko napovedati, s katerim bo Mate Xs resnično kompatibilen izven meja Kitajske. Ne glede na to, težko pričakujemo začetek prodaje tega telefona, kajti bo zagotovo najzmoglivejši upogljivi telefon na svetu.


Vivo Apex 2020

Za razliko ostalih naprav na seznamu je Vivo Apex 2020 konceptni pametni telefon. To pomeni, da glede na trenutne načrte ne bo namenjen masovni prodaji. Ne glede na to pa lahko pričakujemo, da bodo inovativne tehnologije, ki so bile uporabljene pri konceptu, čez čas našle svoje mesto v ostalih “mainstream” napravah.


Glavna novost tega telefona je “zero-port” ogrodje, ki se podaljša celo do gumbov – ki niso fizični, temveč so deli naprave, občutljivi na pritisk. Vivo Ape 2020 je v celoti odvisen od brezžičnega polnjenja, kar bi sicer trenutno znala biti slabost, vendar proizvajalec obljublja polnjenje z močjo 60W.

Tudi kamera ni od muh, saj je Vivo poskrbel za “in-display selfie” kamero, telefoto lečo s 5 in 7,5-kratnim zoomom, glavna kamera pa je pripravljena na resnično vrhunske posnetke, saj ima podporo s strani tehnologije stabilizacije. Kot omenjeno, gre zgolj za koncept pametnega telefona, ki pa se je pokazal kot odličen primer dobre prakse za tehnologijo, ki bi jo lahko brez težav srečevali v telefonih, ki še prihajajo na sceno v letošnjem letu.


Sony Xperia 1 II

Sony se je sicer med prvimi odločil, da na MWC-ju ne bo sodeloval, ampak so ostali trdno v začrtanih tirnicah, kar se tiče razkritja novega Sony Xperia 1 II (izgovori se Xperia One Mark Two). Gre za naslednji Sonyjev “flagship” pametni telefon, po pričakovanjih pa je to nadgradnja modela Xperai 1. Govorimo namreč o istem, dolgem okvirju in 4K 6,5-inčnem ekranu, ki v tem primeru omogoča kar 90Hz stopnjo osveževanja.


Kar se tiče ostalih novosti na področju lastnosti, je Sony Xperia 1 II podoben ostalim Android “flagship” napravam v letošnjem letu. Torej procesor Snapdragon 865 in 5G povezljivost. Poleg tega se lahko novi model pohvali z večjo 4,000 mAh baterijo in hitrejšim polnjenjem. Na žalost se Sony ni odločil, da bi telefon dejansko ponudil v testiranje, kar pomeni, da vsi ti podatki izhajajo iz Sonyeve objave v uradnih specifikacijah. Tudi glede datuma izida nismo čisto prepričani, ali bo to že v prvi ali v drugi polovici letošnjega leta.

Honor 9X Pro

Pričakovali smo sicer izid modela Honor View 30, vendar se je vse bolj konkurenčni proizvajalec odločil, da namesto tega predstavi Honor 9X Pro. To je vsekakor bilo manjše presenečenje. Verjetno se še spomnite, da je Honor 9X izšel konec leta 2019, torej vprašanje je, kaj se je spremenilo? Nekaj izboljšav na področju specifikacij, seveda – poleg tega pa je to prvi Honor telefon brez Googlovih aplikacij.


Namesto Googlovih aplikacij Honor 9X Pro uporablja alternativno ponudbo aplikacij in trgovino z aplikacijami, ki jo je zgradil Huawei za svoje telefone, Huawei Mobile Services. Jasno je, da je dotična novost posledica spora med ZDA in Huaweijem.


Prijavi napako v članku