Računalništvo, telefonija
03.03.2018 12:22
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše naprave za vaš pametni dom

..Pametni domovi vse bolj prihajajo v ospredje. To so domovi, ki so opremljeni s sodobno tehnologijo in stanovalcem omogočajo, da prek različnih aplikacij nadzorujejo vse povezane naprave..
Pametni dom lahko postavite že z malo truda in denarja
Pametni dom lahko postavite že z malo truda in denarja

Verjamemo, da ste že slišali za izraz pametni dom. Navsezadnje imamo doma kar nekaj pametne tehnologije, kot so denimo robotski sesalniki, pametni televizorji, pametni kuhinjski aparati, pametni alarmni sistemi in še mnogo več. Sodobne rešitve za pametne hiše skrbijo za to, da je vaša hiša ali stanovanje udobno, varno in okolju prijazno bivališče. Tudi ko ste na dopustu ali v službi, vas pametni sistem obvesti o nepredvidenem dogodku in poskrbi, da je škoda ob poplavi, požaru ali drugi nesreči manjša, vlomilca pa zaustavi že pri poskusu vstopa.

Ne glede na to, ali želite kupiti zgolj pametno žarnico za naslednjo zabavo ali poskušate postaviti celoten tehnološki ekosistem za svoj dom, imamo za vas pravi nasvet. V nadaljevanju si zato poglejmo nekaj najboljših naprav za vaš pametni dom.

Najboljša digitalna asistentka: Amazon Echo

Digitalni asistenti so v zadnjem letu nedvomno prevzeli glavno vlogo tehnološkega razvoja. Tu gre še posebej izpostaviti podjetje Amazon, saj je bilo nedavno na največjem sejmu potrošniške elektronike z digitalno asistentko Alexo v središču pozornosti. To pa najdemo v pametnih zvočnikih Amazon Echo in pride še kako prav, ko želimo ugasniti ali prižgati luči ali odkleniti oziroma zakleniti vrata. Amazonov pametni zvočnik je uporaben celo v kuhinji, saj imamo tam navadno polne roke, zvočnik pa upravljamo glasovno. Tako lahko na primer le z glasovnim ukazom izklopite pečico ali vklopite pomivalni stroj.

Amazon Echo lahko naročite neposredno prek ameriške, nemške ali angleške veje trgovine Amazon, kjer vas spletni vmesnik obvesti, da so za vas na voljo posebne, mednarodne različice naprav družine Echo. Te so sicer nekoliko držaje od »običajnih« različic, a so cenovno še vedno precej dostopne. Preden se odločite za nakup zvočnika Amazon Echo vedite, da ta še ne pozna slovenščine, kar pomeni, da boste za glasovno prižiganje luči, poslušanje vremenske napovedi ali novic še vedno morali uporabljati enega od podprtih tujih jezikov. Poleg tega za nas še ni dostopna glasbena storitev Amazon Music Unlimited, ki je sicer edina, ki jo zvočniki Echo podpirajo.


Najboljša pametna varnostna kamera za dom: Nest Cam

Pametna varnostna kamera Nest Cam je namenjena notranji uporabi. Je zelo zanesljiva naprava z ločljivostjo zajema posnetkov do 1.920 x 1.080 slikovnih točk, brez težav pa jo lahko namestimo na razna mesta po hiši, saj magnetna osnova omogoča diskretno namestitev na mesta, kjer kamera ne izstopa. Dodatna lastnost, ki loči Nest Cam od konkurence, je še solidna aplikacija.


Z njeno pomočjo lahko nadzorujemo posamezne predele v svoji hiši ali stanovanju. Vsi posnetki se samodejno shranjujejo v oblak in so tako na voljo lastniku. Tu najdemo še način nočnega snemanja, dvosmerni zvok in digitalno povečavo. Kamero lahko celo povežemo s pametnim termostatom, dimnim alarmom in alarmom za ogljikov dioksid ter tudi z domačim grelnim sistemom, kar pomeni, da bo samodejno izključila gretje, ko nas ne bo doma.


Najboljši pametni termostat: Nest Learning Thermostat

Najboljši pametni termostat Nest Learning Thermostat vam s samodejnim in pametnim upravljanjem sam zniža stroške ogrevanja. Ko vas ni doma, se ogrevanje minimizira, preden vstopite v stanovanje ali hišo, pa vas že pričaka prijetno ogreto okolje. Nest spremlja vaše navade in se na ta način samodejno uči upravljanja. Po nekaj tednih vam tako nikoli več ni treba nastaviti temperature. Najboljše pri tem je to, da lahko vse nadzirate in upravljate kar s pomočjo pametnega telefona, vključno s poročili o uporabi, iz katerih lahko razberete, kje in kako ste s porabo dragocene električne energije. Nest Learning Thermostat je sicer v lasti Googla, pred prvo uporabo pa ga zelo enostavno povežete s svojim domačim omrežjem.


Najbolj obetavni pametni termostat: Ecobee3 Smart Thermostat

Če zaradi visoke cene niste pripravljeni kupiti zgoraj omenjenega termostata, je za vas na voljo pametni termostat Ecobee3 Smart Thermostat. Ta uporablja senzorje, s katerimi spremlja temperaturo po različnih sobah in pisarnah ter tako ohranja prijetno temperaturo in poskrbi za ekonomično porazdelitev energije, ko niste prisotni. Termostat Ecobeee3 je za nameček združljiv z različnimi pametnimi platformami, kot so na primer Apple HomeKit, Logitech Harmony in Samsung SmartThings. Termostat je tudi enostaven za namestitev in uporabo, saj od nakupa do uporabe ponavadi mine le 30 minut, z njim pa lahko mesečno znižate stroške ogrevanja tudi za več kot 20 odstotkov, kar pomeni, da se investicija v pametni termostat ponavadi zelo hitro povrne.


Najboljši pametni svetilni sistem: Philips Hue

Pametne žarnice Philips Hue so med uporabniki zelo priljubljene, saj jih lahko povežemo z domačim računalniškim omrežjem in z njimi upravljamo prek namenske aplikacije nameščene na pametnem telefonu. Že samo dejstvo, da lahko upravljamo s hišno razsvetljavo prek svojega telefona, je samo po sebi zabavno. Če pa k temu dodamo še glasovno upravljanje preko digitalnih asistentov Alexa in Siri, vse skupaj postane še bolj zanimivo. Z glasovnimi ukazi lahko namreč spreminjamo celo barve luči. Na eno bazno postajo lahko sočasno povežemo do 50 pametnih luči Philips Hue, poleg tega pa je ta pametni svetilni sistem enostaven za uporabo in relativno poceni.


Najboljši pametni detektor dima in ogljikovega monoksida: Nest Protect

Detektorji dima imajo ponavadi to lastnost, da se sprožijo že, če slučajno zažgemo palačinke ali katero drugo jed. Detektor Nest Protect je toliko napreden, da je zmožen razločiti med pravim požarom in manjšim spodrsljajem v kuhinji. Poleg tega nam v primeru požara pošlje obvestilo na telefon, kar je koristno predvsem v primerih, ko nas ni doma in alarma ne bi slišali. Poleg tega pa je videti precej bolje od vseh detektorjev dima ali ogljikovega monoksida na trgu. Že res, da naprava ni poceni, vendar definitivno sovpada v vsak pametni dom prihodnosti. Novost lahko za nameček povežemo še z drugimi pametnimi napravami podjetja Nest, vključno s kamero Nest Cam in termostatom Nest Learning Thermostat.

Najboljši daljinski upravljalec: Logitech Harmony Elite in Harmony Hub

Daljinski upravljalec Logitech Harmony Elite uporabniku omogoča daljinsko upravljanje vseh povezanih pametnih naprav pisarne ali doma. Gre za “high-tech” daljinec, ki je opremljen z močnimi oddajniki signala, ki dosežejo še tako skrite naprave. Dodatek Harmony Hub pa vse skupaj prenese na pametni telefon ali tablični računalnik, ki nato nadomesti daljinec in opravlja enake funkcije.


Prijavi napako v članku