Računalništvo, telefonija
19.02.2018 06:28
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj priljubljen brskalnik odslej z lastnim sistemom za blokiranje oglasov!

Google v najnovejši 64-bitni različici spletnega brskalnika Chrome samodejno blokira nadležne spletne oglase.
Google v najnovejši 64-bitni različici spletnega brskalnika Chrome samodejno blokira nadležne spletne oglase.

Podjetje Google ve o vas skoraj več kot vi sami, saj vaše osebne podatke pridobiva iz vseh mogočih virov. Njegov ključni vir podatkov je seveda spletni iskalnik, ki si “zapisuje” prav vse, kar iščete in pregledujete na svetovnem spletu. Dodatne zasebne informacije o vas Google črpa tudi preko odjemalca elektronske pošte Gmail, mobilnih naprav Android in seveda spletnega brskalnika Chrome, v katerega ste prijavljeni z Googlovim uporabniškim računom.

Google seveda zbira naše osebne podatke z namenom, da nam prikazuje spletne oglase, ki naj bi nam bili pisani na kožo. Ker pa vsi oglasi niso enako kakovostni, so se pri podjetju Google odločili, da v najnovejšo različico svojega spletnega brskalnika vgradijo sistem, ki bo samodejno blokiral prikazovanje spletnih oglasov. Tu seveda gre predvsem za tiste spletne oglase, ki so nekakovostni in Googlu ter njegovim uporabnikom povzročajo več škode kot koristi. Nekakovostni spletni oglasi so namreč razlog za to, da uporabniki spleta v svoje spletne brskalnike nameščajo programske dodatke za blokiranje reklamnih oglasov – tako slabih kot dobrih oziroma koristnih.

Nova namizna različica spletnega brskalnika Google Chrome tako samodejno blokira tako imenovane »pop-up« oziroma izkočne oglase, oglase, ki so »zalepljeni« (sticky) na spletno stran, video vsebine, ki se s sliko ali zvokom samodejno zaženejo ob prihodu na spletno stran in oglase, ki s odštevanjem časa preprečujejo ogled osnovne vsebine strani. Na mobilnih platformah velja vse naštete omejitve, dodatno pa bodo blokirani oglasi, ki z animacijo prekrijejo cel zaslon naprave. Pri tem pa spletni brskalnik uporablja tako imenovano metodo ocenjevanja spletnih strani. Če sistem specifičen oglas oceni kot nadležen, bo brskalnik iz spletne strani odstranil tudi vse ostale oglase.

Novi Google Chorme je že na voljo za prenos na spletnem naslovu https://www.google.com/chrome/. Ta je na voljo za operacijske sisteme Windows, Linux in MacOS in je bil seveda že preveden v slovenščino.


Prijavi napako v članku