Računalništvo, telefonija
16.09.2010 16:21

Deli z drugimi:

Share

Najbolj obiskana spletna skupnost v Sloveniji je YouTube

Redni slovenski uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube.
Redni slovenski uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube.

RIS raziskava »Spletne skupnosti 2010« kaže, da so med rednimi uporabniki interneta v Sloveniji na dnevni ravni najpogosteje obiskana spletna socialna omrežja, sledijo jim video in foto skupnosti, spletni forumi ter blogi. Spletne skupnosti v Sloveniji najpogosteje obiskujejo šolajoči moški v starosti od 10 do 27 let, ki so dnevni uporabniki interneta.

Telefonska anketa izvedena decembra 2009 v okviru projekta RIS je pokazala, da redni uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube, saj jo vsaj mesečno obiskuje 57% anketirancev. Sledita ji Facebook in Wikipedia s 45%. Navedene spletne skupnosti so tudi edine, ki imajo mesečni doseg več kot 40%. YouTube in Wikipedia sta v obdobju od leta 2007 do 2009 med vsemi spletnimi stranmi, vključenimi v raziskavo, zabeležili tudi največjo rast mesečnega dosega.

Po drugi strani je Facebook je najbolj poznana spletna skupnost, saj je 93% Slovencev vsaj že slišalo zanjo, medtem ko je najmanj poznana spletna skupnost Twitter, ki je več kot polovica Slovencev sploh ne pozna, mesečno pa jo uporablja le 2% anketirancev.

Redni uporabniki interneta sicer najpogosteje aktivno sodelujejo v spletnih socialnih omrežjih, ki jih skoraj petina (19%) uporablja dnevno, sledijo video in foto skupnosti, ki jih dnevno uporablja desetina, najmanj pa anketiranci aktivno sodelujejo v virtualnih svetovih (1%).

Natančnejši podatki o uporabi spletnega socialnega omrežja Facebook kažejo, da imajo slovenski uporabniki Facebook-a, ki ga vsaj občasno obiskujejo, v svojih profilih navedenih 175 prijateljev. Med njimi jih je 30% svoj profil ustvarilo pred 12 meseci, 20% pa pred dvema letoma. Med slovenskimi uporabniki Facebook-a jih 19% svoj osebni profil »ustvarilo, a ga ne ureja«, četrtina ureja osebni profil »večkrat na teden«, 12% pa »vsak dan ali pogosteje«.

V reprezentativni telefonski anketi, v kateri je sodelovalo 602 anketirancev, starih od 10 do 75 let, je 38% rednih uporabnikov interneta dejalo, da so prek interneta že spoznali (vsaj eno) osebo, ki je pred tem niso poznali, medtem ko je 26% rednih uporabnikov interneta poročalo, da so se s spoznano osebo tudi srečali »v živo«. V povprečju so redni uporabniki interneta prek interneta spoznali 15 oseb, z 11 osebami pa so se srečali »v živo«, pri čemer svoje izkušnje s temi osebami v povprečju ocenjujejo kot pozitivne.

Poročilo »Spletne skupnosti 2010« je nadaljevanje anketnega raziskovanja v okviru projekta RIS, ki že od leta 1996 izvaja raziskave o vključenosti prebivalcev Republike Slovenije v informacijsko družbo in njihovih aktivnostih na svetovnem spletu in za razliko od drugih raziskav ponuja celovit pregled nad razvojem družbenih vidikov svetovnega spleta v Sloveniji skozi čas.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več