Računalništvo, telefonija
16.09.2010 16:21

Deli z drugimi:

Share

Najbolj obiskana spletna skupnost v Sloveniji je YouTube

Redni slovenski uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube.
Redni slovenski uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube.

RIS raziskava »Spletne skupnosti 2010« kaže, da so med rednimi uporabniki interneta v Sloveniji na dnevni ravni najpogosteje obiskana spletna socialna omrežja, sledijo jim video in foto skupnosti, spletni forumi ter blogi. Spletne skupnosti v Sloveniji najpogosteje obiskujejo šolajoči moški v starosti od 10 do 27 let, ki so dnevni uporabniki interneta.

Telefonska anketa izvedena decembra 2009 v okviru projekta RIS je pokazala, da redni uporabniki interneta v največji meri obiskujejo spletno skupnost YouTube, saj jo vsaj mesečno obiskuje 57% anketirancev. Sledita ji Facebook in Wikipedia s 45%. Navedene spletne skupnosti so tudi edine, ki imajo mesečni doseg več kot 40%. YouTube in Wikipedia sta v obdobju od leta 2007 do 2009 med vsemi spletnimi stranmi, vključenimi v raziskavo, zabeležili tudi največjo rast mesečnega dosega.

Po drugi strani je Facebook je najbolj poznana spletna skupnost, saj je 93% Slovencev vsaj že slišalo zanjo, medtem ko je najmanj poznana spletna skupnost Twitter, ki je več kot polovica Slovencev sploh ne pozna, mesečno pa jo uporablja le 2% anketirancev.

Redni uporabniki interneta sicer najpogosteje aktivno sodelujejo v spletnih socialnih omrežjih, ki jih skoraj petina (19%) uporablja dnevno, sledijo video in foto skupnosti, ki jih dnevno uporablja desetina, najmanj pa anketiranci aktivno sodelujejo v virtualnih svetovih (1%).

Natančnejši podatki o uporabi spletnega socialnega omrežja Facebook kažejo, da imajo slovenski uporabniki Facebook-a, ki ga vsaj občasno obiskujejo, v svojih profilih navedenih 175 prijateljev. Med njimi jih je 30% svoj profil ustvarilo pred 12 meseci, 20% pa pred dvema letoma. Med slovenskimi uporabniki Facebook-a jih 19% svoj osebni profil »ustvarilo, a ga ne ureja«, četrtina ureja osebni profil »večkrat na teden«, 12% pa »vsak dan ali pogosteje«.

V reprezentativni telefonski anketi, v kateri je sodelovalo 602 anketirancev, starih od 10 do 75 let, je 38% rednih uporabnikov interneta dejalo, da so prek interneta že spoznali (vsaj eno) osebo, ki je pred tem niso poznali, medtem ko je 26% rednih uporabnikov interneta poročalo, da so se s spoznano osebo tudi srečali »v živo«. V povprečju so redni uporabniki interneta prek interneta spoznali 15 oseb, z 11 osebami pa so se srečali »v živo«, pri čemer svoje izkušnje s temi osebami v povprečju ocenjujejo kot pozitivne.

Poročilo »Spletne skupnosti 2010« je nadaljevanje anketnega raziskovanja v okviru projekta RIS, ki že od leta 1996 izvaja raziskave o vključenosti prebivalcev Republike Slovenije v informacijsko družbo in njihovih aktivnostih na svetovnem spletu in za razliko od drugih raziskav ponuja celovit pregled nad razvojem družbenih vidikov svetovnega spleta v Sloveniji skozi čas.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,