Igre
23.01.2012 09:43
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj nenavadne igre, ki prihajajo v letu 2012

Junak v "NeverDead" bo lahko nasprotnike obmetaval z deli svojega telesa. Vsekakor nekaj, česar v igrah ne srečamo pogosto.
Junak v "NeverDead" bo lahko nasprotnike obmetaval z deli svojega telesa. Vsekakor nekaj, česar v igrah ne srečamo pogosto.

Sedaj smo že dobro zakorakali v leto 2012, v katerem nas čaka obilica zanimivih igračarskih naslovov, tako za konzole kot tudi za osebne računalnike. Prihajajoče težkokategornike, kot je “Diablo 3″, gotovo večina že pozna, saj se o njih govori praktično vseskozi. Zaradi tega bomo tokrat predstavili nekaj prihajajočih iger, za katere verjetno še niste slišali in bi jih lahko, vsaj po do sedaj videnem, označili kot najbolj nenavadne igričarske naslove, ki se nam obetajo v tem letu.

Prva izmed iger je prvenec studia Minority, miselna pustolovščina za PlayStation 3 imenovana “Papa & Yo”. Govori o južnoameriškem dečku Quicu in njegovem majhnem robotskem prijatelju, ki poskušata odvisnosti od prehranjevanja s strupenimi žabami rešiti njunega najboljšega prijatelja – ogromno, nosorogu podobno, rožnato pošast z nedvoumnim imenom “Monster”. Čeprav je Monster večino časa prijazen in zaščitniški prijatelj, pa postane z vsako žabo, ki jo poje za nekaj časa neusmiljen in krut ubijalec. Zato ni čudnega, da prijatelja poskušata vse, da bi ga rešila prekletstva njegove odvisnosti. Vsekakor gre za poseben naslov z globoko, odraslo zgodbo, začinjeno z delčki črnega humorja.

Naslednji na seznamu je naslov z imenom “Overgrowth”. V izdelavi je za osebne računalnike, gre pa za prav posebno vrsto igre. Zelo posebno. Igramo namreč nekakšnega super kung-fu zajca. Ki hodi po dveh nogah. Nič-jasno zajec torej. In definitivno ne zajec, čigar tačko bi si želeli za srečo prenašati naokoli. Kakorkoli že, tako ali tako se ta zajec ne bi kar tako zlahka ločil od svoje tačke in z njim ni dobro češenj zobati. V splošnem gre za igro, ki kljub uhljatemu glavnemu junaku ni ravno simpatična ali prisrčna. Prej nasprotno. V igri je dosti krvi, poseben gumb pa je namenjen potezi, s katero si naš zajčji vojščak prereže vrat, kar seveda pospremi krvava animacija brizganja krvi. Torej to nekako ni igra, za katero bi starši želeli, da jo igrajo njihovi otroci in si še kako zasluži naziv ene bolj posebnih iger, ki bodo izšle v tekočem letu.

Tudi Microsoftova konzola Xbox 360 bo dobila svojega posebneža. Imenuje se “Happy Action Theater” in bo namenjen igranju s Kinectom. V osnovi gre za zganjanje raznih vragolij v dnevni sobi, ki si jih drugače tam nikakor ne bi mogli privoščiti. Denimo skakanje po lavi. Uničevanje zgradb, kot to počne Godzilla. Izstreljevanje ognjemetov s konic prstov. In seveda še mnogo več. Skratka idealna zabava za vso družino, saj bo šlo očitno za igro, ki jo bodo hitro zaobvladali vsi. Tudi babice in dedki, ki se bodo za tem v njej lahko zabavali s svojimi vnuki. Po besedah avtorjev pa bodo mini igre všeč vsem, tudi starejši generaciji, ki jih bo ob kozarcu piva in vrečki pokovke z veseljem vključila v svoje zabave in druženja.

Kaj pa pravite na veščo, ki se lahko spoji z dvonožnim, človeku podobnim telesom? Kajti ravno takšno bitje bomo namreč upravljali v igri “Mothead”. Šlo bo za nenasilno pustolovsko igro, v kateri bomo reševali miselne uganke. In se čudili domišljiji avtorjev. Nekatere uganke bodo rešljive na način, da bosta glava (vešča) in telo spojena. Spet druge pa bodo rešljive na način, da se bo vešča ločila od telesa in bosta morala delovati vsak posebej. Vsekakor zelo nenavaden naslov, ki pa ga gre pričakovati s precejšnjim zanimanjem. Izdeluje ga namreč skupina Massive Black, ki je poskrbela za konceptne risbe in grafiko v težkokategornih naslovih kot so “Bioshock”, “Dragon Age” in “InFamous”.

V igrah ni težko najti zombijev in podobnih nemrtvih stvorov. Navadno so hvaležen material za sovražnike in jih pobijemo nemalo. Tokrat pa bo nekoliko drugače. V tretjeosebni streljačini NeverDead bomo igrali nesmrtnega oziroma nemrtvega lovca na demone. Lovca, ki je pred 500 leti v boju z demonom izgubil ljubezen svojega življenja in postal nesmrten, čeprav si tega ni želel. Sedaj za uborno plačilo pobija šibkejše demone, denar, ki ga zasluži, pa porabi za alkohol. Vsekakor ne ravno klasičen junak. Klasično ne bo niti igranje. V kateri drugi igri se še lahko glavni junak razstreli, tako da svoje ude pošlje v vse smeri in na ta način pobija zadete nasprotnike? Kaj pa, če zmanjka streliva za orožje? Preprosto, naš junak si odtrga roko in z njo premlati nasprotnike ali jo zaluča vanje. Vsekakor eden zanimivejših projektov japonskega založnika Konami, in prav zanimivo bo videti, kako se bo igra odrezala ob izidu.

Še eden v seriji nenavadnih naslovov je “Botanicula”. V njej se pet simpatičnih drevesnih bitij odpravi na pot, da bi rešili svoje drevo pred zlobnim parazitskim bitjem, ki ga želi uničiti. Vsako izmed bitij ima tudi posebno sposobnost, ki nam bo v pomoč pri igranju. Pri sami igri bo nenavaden že sam grafični slog, ki je definitivno čudovit, a tudi zelo poseben. Lahko rečemo, da gre v tem primeru že za umetniško igro, vsaj kar se tiče pestre in barvite grafične podobe. Kar se tiče igranja samega pa bo šlo za dokaj klasično “pokaži in klikni” pustolovščino. Kot kaže bo to vsekakor eden izmed naslovov za ljudi, ki si želijo nekaj drugačnega. In glede na naslov očitno tudi za vse ljubitelje botanike.

Za vse tiste, ki vam je najljubše spletno, masovno igranje domišljijskih vlog (MMO) pa pri norveškem Funcomu pripravljajo igro “The Secret World”. Igra bo nekoliko odstopala od klasičnega spletnega igranja domišljijskih vlog in pobijanja pošasti v domišljijskih, navideznih svetovih. Dogajanje bo namreč postavljeno na Zemljo v sedanjosti in bo polno zarot, urbanih legend ter domišljijskih sovražnikov. V igri se bodo za nadzor nad svetom spopadle tri skupine in sicer Dragoni, Illuminati in Templarji. Vsaka skupina bo imela svoj način delovanja in se bo zavzemala za svoje ideale, na nas pa bo, kateri se bomo pridružili. Kar naredi to igro posebno, so dejanske lokacije iz resničnega sveta, spojene z nadnaravnim in mističnim. Poleg tega bodo nekatere uganke v igri zahtevale, da rešitev poiščete v resničnem svetu. Zaradi vpletanja mitologije bodo nekatere rešitve ugank namreč zahtevale nekaj brskanja po spletu z vgrajenim spletnim brskalnikom. Tako igra kot kaže ne bo le zabavne, pač pa vsaj deloma tudi poučne narave.

Zadnja igra na seznamu pa je “The Splatters”. Cilj te zabavne igre bo razstreliti simpatična želatinasta bitja na način, da bodo ustvarila kar se da veliko zmešnjavo in tako aktivirala še druge bombe postavljene na prizorišču. S tem bomo nabirali točke, to pa bo tudi bistvo igre. Poleg humorja in obilice zabave seveda. Sama prizorišča nekoliko spominjajo na staro igro “Worms”, zanimivo pa bo videti, če bo kljub drugačni mehaniki nanje spominjal tudi občutek pri igranju.

Na seznam bi gotovo lahko uvrstili še kako igro, predvsem izpod tipkovnic neodvisnih avtorjev in kaj lahko se zgodi, da katera izmed zgoraj omenjenih iger letos ne bo izšla. Toda vse omenjene zaradi samosvojosti in svežine, ki jo prinašajo, gotovo sodijo med tiste, ki se jih ob izidu splača vsaj preizkusiti. Kdo ve, mogoče vas katera od njih prepriča in zasvoji.

Vas zanima več iz te teme?
napovedi iger

Prijavi napako v članku