Telefoni
19.01.2012 16:45

Deli z drugimi:

Share

Nagrajena Rimova platforma QNX CAR 2

Osrednja konzola z NFC čipom in ostalimi čipi razporejenimi po celotnem avtomobilu, omogoča takojšnje povezovanje s pametnim telefonom, avdio sistemom, navigacijo in sledilnim VoIP sistemom.
Osrednja konzola z NFC čipom in ostalimi čipi razporejenimi po celotnem avtomobilu, omogoča takojšnje povezovanje s pametnim telefonom, avdio sistemom, navigacijo in sledilnim VoIP sistemom.

RIM-ova podružnica QNX Software Systems Limited, je bila ne CES-u 2012 nagrajena za svojo rešitev dvosmernega povezovanja BlackBerry playbook-a in BB pametnih telefonov z glavnim informacijskim sistemom v avtomobilu Porsche Carrera. Sama rešitev temelji na QNX CAR 2 operacijskem sistemu in NFC čipih za povezovanje večih naprav v isti sistem. Osrednja konzola z NFC čipom in ostalimi čipi razporejenimi po celotnem avtomobilu, omogoča takojšnje povezovanje s pametnim telefonom, avdio sistemom, navigacijo in sledilnim VoIP sistemom. Glavni vmesnik je zgrajen na OpenGL-u in Flash-u, v njem pa je tudi nekaj elementov HTML-ja 5, novega standarda za World Wide Web, ki je ustvarjen z namenom standardizacije multimedijskih vsebin.

Grafični vmesnik zaslona v avtomobilu, izgleda podobno kot meniji in kontrole na BlackBerry-jevem playbooku. Največ informacij je tako na voljo v zgornjem sloju zaslona, s čemer voznik ne rabi brskati po različnih menijih, da bi prišel do želene informacije. Iz tega mesta lahko voznik pošlje video posnetek na BlackBerry-jeve zaslone nameščene v zadnjem delu avtomobila, kontrolira zvok glasbe reproducirane preko full duplex stereosistema, upravlja s telefonskimi klici itd. Vse kontrole je mogoče prilagoditi posameznemu vozniku in različnim situacijam, kar pa je tudi bistvo in namen takšnih pametnih avtomobilov. QNX Car 2 aplikacijska platforma ima podporo že od številnih programskih in hardverskih podjetij, vključujoč telekomunikacijske gigante, Texas Instruments, Vingo, kot tudi avtomobilskega giganta Audi, ki v svojih vozilih že uporablja QNX-evo tehnologijo. Verjamemo, da niste pričakovali BlackBerry-jevih izdelkov v avtomobilski industriji, a zdi se da podjetje uspešno širi svoje delovanje tudi na druga področja.


Prijavi napako v članku