Računalništvo, telefonija
09.03.2008 09:21
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nagrada CIO leta in prihodnost slovenske informatike

Za nagrado CIO leta, ki se v letu 2008 podeljuje že tretje leto, je prispelo 26 nominacij, kar je največ doslej. Kandidaturo je sprejelo 18 predstavnikov IT managerjev iz različnih podjetij in panog, kar priča o tem, da informatiko prepoznavajo in tudi uporabljajo kot eno izmed pomembnih sredstev konkurenčne prednosti. Nagrada za naj managerja informatike leta se namreč podeljuje za izjemni dosežek na tem področju v preteklem letu, ki je vplival in zaznamoval celotno podjetje oz. institucijo.

Strokovni odbor, ki ga sestavljajo predstavniki IT managerjev slovenskih podjetij in novinarjev, je v ožji izbor za nagrado CIO leta uvrstil predstavnike IT managerjev iz naslednjih podjetij: Era d. d., Hidria d. o. o., Iskra Avtoelektrika d. d., Lek d. d., Ministrstvo za javno upravo, Probanka d. d., TPV d. d., TRIMO d. d.
Simon Žnidar, direktor informatike v Skupini Merkur in predsedujoči podelitve nagrade CIO leta 2007, je o izbirnem postopku povedal: “Vloga CIO-ta je multidisciplinarna. Merila, po katerih v izbirnem postopku presojamo nominacije, so oblikovana na način, da to multidisciplinarnost pokrijemo čimbolj celovito. Tako nominirance in njihove dosežke presojamo z vidika vodstvenih sposobnosti, vpliva na strategijo podjetja oz. organizacije, vlogo IT v organizaciji, vpliva na poslovanje, strokovno zahtevnost in obsežnost sprememb.
Pravi, da je podeljevanje nagrade CIO leta pomembno predvsem “da se izpostavijo vrhunski dosežki slovenske informatike in predstavijo ljudje, ki jih soustvarjajo”. Dodaja tudi da “število in kakovost nominacij kaže, da tudi informatika soustvarja poslovno uspešnost slovenskih podjetij. Podjetja vlagajo v informacijske projekte in projekti se zaključujejo z uspehom.”

Doslej sta nagrado “CIO leta” prejela Igor Hudin, Pošta Slovenije d. o. o. (za leto 2005) in Simona Kogovšek, Abanka Vipa d.d. (za leto 2006).

Simona Kogovšek, izvršna direktorica področja informatike, je nagrado CIO leta 2007 prejela za uspešen prehod na novo denarno valuto evro, strateško pomemben projekt, ki je zaradi njenega angažiranja v vseh poslovnih področjih banke izjemno uspešen in ga lahko štejemo tudi kot zgodbo o uspehu. Prejem nagrade je močno vplival ne le na kariero prejemnice, temveč tudi na ugled banke in znatno medijsko izpostavljenost. Kogovškova dodaja: “Prejela sem številne čestitke sodelavcev, prijateljev, znancev in kolegov informatikov, CIO-tov. Mediji so nagradi, meni osebno in Abanki namenili izredno pozornost in velik pomen. Novice, intervjuji in članki so bili objavljeni v različnih medijih. Skoraj vsak mesec sem povabljena kot predavateljica z izkušnjami v vodenju in upravljanju informatike, vabijo me na različne IT konference in v debate okroglih omizij. Žal moram večkrat zavrniti povabilo, saj čas pač vsega ne dopušča.”

V Sloveniji primanjkuje kakovostnih kadrov na področju informacijske tehnologije.
Raziskava SURS-a je pokazala, da je več kot polovica vseh slovenskih podjetij (66,1 %), ki zaposlujejo IT strokovnjake, v letu 2006 naletela na težave pri zaposlovanju. Največ težav so podjetja imela zaradi pomanjkanja kadra z zahtevanim znanjem s področja IKT (kar 84,7 % podjetij). Zelo veliko podjetij (70,0 %) je na težave naletelo zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj IT kadra, 55,9 % podjetij je imelo težave zaradi izobrazbenih kvalifikacij s področja IKT, 46,5 % pa zaradi previsokih plač informatikov. Podjetja (31,2 %) so se soočala tudi z raznimi drugimi problemi na področju kadrovanja. (Vir: www.surs.si)

Kogovškovo smo povprašali, kaj priporoča mladim kadrom, ki vstopajo v svet informacijske tehnologije. “Nasvet je preprost: v službi preživimo najmanj 1/3 svojega časa. Zato je zelo pomembno, da ga preživimo v sredini, kjer smo lahko ustvarjalni. Spoštovanje si moramo zgraditi s pravim pristopom in odnosom do dela, do sodelavcev, zadovoljstvo pa z rezultati teamskega dela.”

Kdo bo CIO leta 2007, bo znano 26. marca 2008.


Prijavi napako v članku