Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
04.08.2023 14:00
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu Samsung Galaxy Z Flip5: dober, ampak, ali so nadgradnje dovolj pomenljive?

Samsung Galaxy Z Flip5 bo po vsej verjetnosti imel boljše prodajne številke od sovrstnika Galaxy Z Fold5, saj je skoraj za polovico cenejši. Obenem pa sem mnenja, da so uporabniki (vsaj za zdaj) bolj naklonjeni tej kompaktni zložljivi obliki kot pa zložljivosti v obliki knjige, kot jo najdemo pri Z Fold5.

Samsung Galaxy Z Flip5 nima veliko konkurence. Oppo Find N2 Flip in Motorola Razr+ (Razr 40 Ultra) sta letos edina telefona z enako obliko zložljivosti, ki sta se upala zoperstaviti južnokorejskemu gigantu. In v primeru slednjega so nekateri prepričani, da ga je tudi premagal. Na žalost je njuna dobavljivost v Sloveniji slaba, zato jih doslej še nismo uspeli preizkusiti.

Čeprav je konkurenca hujša za Galaxy Z Fold5, se je tudi Galaxy Z Flip5 moral potruditi, če je želel obuditi zanimanje za Samsungovo linijo zložljivih telefonov.

Mu je to uspelo? Bi morali lastniki predhodnih modelov (Z Fold4/3) razmisliti o nadgradnji?

PrednostiSlabosti
Najnovejši procesorSlabo odvajanje toplote
Izboljšan zložljiv mehanizemPovprečna baterija in počasno polnjenje
»Dostopna« cenaZunanji zaslon Flex bi lahko bil bolj prilagodljiv
Nadgrajen zunanji zaslonNi priloženega ovitka in polnilnika
Dobre, a ne vrhunske kamere

Samsung Galaxy Z Flip5 cena v Sloveniji?

  • Samsung Galaxy Z Flip 8GB/512GB: 1199 €

Na voljo v zeleni, grafitni in kremni barvi ter barvi sivke pri večjih slovenskih operaterjih in v trgovinah.

Samsung Galaxy Z Flip5: tanjši in robustnejši z novim zložljivim tečajem

Spremembe v primerjavi z lanskoletnim modelom Flip4 lahko naštejemo s prsti ene roke. Najbolj zaželena je bila zagotovo odprava vrzeli med obema zaslonoma. Prvi razlog je bolj enotna oblika in držanje stika s konkurenco, ki je že pred časom odpravila to pomanjkljivost. Drugi razlog, ki je bolj pomemben za dolgoživost telefona, pa je, da je zdaj manj možnosti, da bi tujki (prah, kamenčki …) lahko uničili občutljiv zaslon ali tečaj. Ali so z novim Flex tečajem odpravili oziroma zmanjšali možnost vdora tujkov pod zaslon, pa v tem trenutku ne morem reči.

Po zaslugi izboljšanega tečaja je Galaxy Z Flip5 tudi tanjši (15,1 mm v zaprtem, 6,99 mm v odprtem položaju) in lažji od predhodnika ter obeh najmočnejših konkurentov. Glavni adut tega zložljivega telefona je kompaktnost, ki so jo tako le še dodatno poudarili, kar bo razveselilo morebitne uporabnike.

Je večji zunanji zaslon dovolj uporaben?

Večji razlog za veselje pa nam daje zunanji zaslon, ki je končno postal uporabna delovna površina. Raztegnili so ga na 3,4 palca (prej 1,9 palca) z ločljivostjo 720 x 748 slikovnih pik in izredno impresivno največjo svetilnostjo 1600 nit. Z jasnostjo res nikoli nisem imel težav – tudi pri najmočnejši sončni svetlobi. Čeprav je zunanji zaslon vedno izpostavljen zunanjim razmeram, mi je zaščita Corning Gorilla Glass Victus 2 vsaj malo pomirila živce, da se zaslon ne bo opraskal ali poškodoval ob prvem stiku z ostro površino.

Več težav pa sem imel z uporabnostjo zunanjega zaslona. Samsung je dobro izkoristil nove dimenzije. Na voljo je kar nekaj pripomočkov (angl. widgets), s katerimi lahko spremljamo koledar, obvestila, vreme, borzo in podobno. Vendar so ti pripomočki skrbno zbrani s strani Samsunga, zato morda manjka ravno tisti, ki bi si ga vi želeli.

Enako velja za aplikacije, ki jih lahko zaženemo na zunanjem zaslonu. Samsung dovoljuje samo 4, želel bi pa si, da jih lahko na manjšem zaslonu ročno izberem, čeprav morda ne bodo izgledale ravno najbolje. To na primer omogoča Motorola Razr+.

Opazil sem, da so nekateri uporabniki to omejitev zaobšli že na prejšnjih generacijah z aplikacijama Good Lock ali Fine Lock. To sta aplikaciji oziroma zaganjalnika, ki z dodatnimi moduli dovoljujeta globljo personalizacijo Samsungovega operacijskega sistema. Good Lock v Sloveniji ni na voljo, si ga pa lahko naložite preko drugih trgovin. Obe aplikaciji sem na kratko preizkusil, vendar mi ni uspelo dodati nepodprte aplikacije na zunanji zaslon. Če bi imel na voljo več časa, bi morda našel srž težave. Morda boste vi imeli več sreče.

Manjka tudi še nekaj programske optimizacije. Na primer: predvajanje Youtube posnetka/glasbe se ustavi, ko se telefon raztegne. Po vsej verjetnosti bi tudi Youtube (Google) za tovrstne telefone moral opraviti nekaj popravkov.

Zelo zadovoljen sem bil z možnostjo klicanja in hitrega odgovarjanja na sporočila. Tipkovnica je razumljivo majhna, a z nekaj prakse sem tudi z mojimi prsti lahko hitro sestavil brezhibno sporočilo. Na splošno je celoten uporabniški vmesnik zunanjega zaslona zelo prijazen in enostavno razumljiv. Krmiljenje poteka enako kot na glavnem zaslonu, prav tako izbira med pripomočki. Na voljo so tudi nekatere bližnjice, na primer za kamero ali vklop svetilke, pri kateri te telefon opozori, da ga je smotrno obrniti na drugo stran, če ne želiš oslepeti.

Motorola je izdelala večji zaslon, ki se razteza skoraj od roba do roba, z večjo ločljivostjo in hitrejšim osveževanjem (144 Hz; Z Flip5 60 Hz), a tudi Samsungova kreacija ni od muh. Je zaslon tipa AMOLED, je dovolj velik in premore več kot dovolj svetilnosti za zunanjo rabo. Niti ne vidim potrebe po hitrejšem osveževanju, ki bi le dodatno obremenilo baterijo. Raje bi videl, da vključijo 1-60 Hz osveževanje, ki bi privarčevalo kakšen odstotek baterije.

V prid Flipa govori tudi ocena IPX8, ki telefon zaščiti pred vodo, kar konkurenca še ni vključila v svoje telefone.

Če bi želeli dlakocepiti, bi lahko težje odpiranje zaslona z eno roko označili kot »hibo« novega tečaja. Seveda pa za boljšo vzdržljivost rade volje naredim ta kompromis.

AMOLED, 120 Hz, 1750 nit, HDR10+ …

… so aduti zelo dobrega glavnega zaslona. Guba na sredini zaslona je še vedno očitna, vendar zbledi na svetlih ozadjih. Čutimo jo s prsti, ampak po pričanjih uporabnikov naj bi se na to sčasoma navadili. Pri velikosti 6,7 palca ne gre več za kompakten telefon. Še vedno je ožji od klasičnih telefonov, kar se pozna na nenavadnem razmerju stranic 22 : 9.

Osvežuje se med 60, 90 in 120 Hz, v prihodnje bi si podobno kot na zunanjem zaslonu želel LTPO tehnologijo, ki bi osveževanje znižala vse do 1 Hz.

Zmogljivostni testi

Najmočnejši in tudi izredno vroč (dobesedno) prepogljivec

Medtem ko je konkurenca ostala na prejšnji Snapdragon generaciji, ki je še vedno več kot dovolj zmogljiva za večino uporabnikov, je Galaxy Z Flip naredil preskok na novejšo platformo.

Procesor Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy smo prvič spoznali pri Samsung Galaxy S23 Ultra, ki smo ga testirali pred nekaj meseci. Razlika med običajno in Galaxy različico so le malenkostno navite frekvence procesorskih in grafičnih sredic. Pri vsakdanji rabi in tudi pri igranju iger boste zelo težko opazili razliko. Opazi se v nekoliko boljših številkah pri sintetičnih testih (angl. benchmarks), a za večino uporabnikov je to brezpredmetno.

Povečali so tudi osnovno konfiguracijo pogona, iz 128 GB na 256 GB, in ga opremili z najhitrejšim bliskovnim pomnilnikom UFS 4.0. RAM ostaja pri 8 GB, različice z 12 GB za razliko od konkurence ni.

Moči mu ne bo zmanjkalo in strojna oprema bo brez težav prestala test časa naslednjih nekaj let. Težave pa ima s pregrevanjem. Med stresnim testom je po 20 minutah izgubil skoraj 50 % svoje zmogljivosti. Za poustvaritev enakega rezultata v praksi sem zagnal igri Genshin Impact in Dragon Quest VIII na emulatorju. Tu se je odrezal malenkost bolje, a se je po dobrih 45 minutah vseeno segrel do te mere, da sem mu moral nameniti počitek.

Težava je očitno v sami zložljivi zasnovi. Večino toplote se zadržuje na zgornji polovici, kjer se seveda nahaja čip. Toplota se potem ne razprši po celotnem telefonu, ampak ostane na tisti majhni površini. Dobro za naše roke, a slabše za splošno zmogljivost hlajenja.

Baterija več kot povprečna ne more biti, saj razpolagamo le s kapaciteto 3700 mAh. Če sem bil preveč zahteven, mi je zvečer ostalo manj kot 20 %. Hitro polnjenje zjutraj pred službo ne pride v poštev. Samsung vztraja pri počasnejših hitrostih, in sicer 25 W z združljivim polnilnikom, ki ga je potrebno kupiti posebej. Na voljo je še 15 W brezžično polnjenje in 4,5 W obratno polnjenje.

Dober, a ne vrhunski fotograf

  • 12 MP (f/1,8) glavna kamera z OIS
  • 12 MP (f/2,2) ultraširoka kamera
  • 10 MP (f/2,4) selfie kamera

Poleg nadgradnje zasnove sem po prebiranju komentarjev opazil, da je bilo največ tistih uporabnikov, ki so letos želeli videti nadgradnjo kamer, še posebej, če bo cena telefona ostala nad 1000 €, kar tudi je. Kamere pa so kljub njihovim pomislekom ostale enake lanskoletnim. Pričakujem pa, da bodo uporabniki telefona Fold4 (če bodo seveda menjali telefone) opazili vsaj manjšo nadgradnjo kakovosti po zaslugi novejšega procesorja in izboljšanega slikovnega čipa za obdelovanje fotografij.

Glavna kamera pri dnevni svetlobi zajame dobre fotografije z dobro barvno reprodukcijo, vendar pogosto pretirava z nasičenostjo. Tisti, ki iščete barve, primerne za objavo na družbenih omrežjih, boste veseli tega filtra, osebno pa iščem bolj realistične slike.

Pri portretnih fotografijah zelo dobro zaznava robove motivov, ki jih primerno loči od ozadja. Način Flex, torej telefon v delno prepognjenem načinu, je lahko zelo koristna perspektiva za zajem nekoliko drugačnih fotografij. Zunanji zaslon je prav tako zelo koristen za zajem selfijev z glavno kamero, kajti zaslon ves čas ponuja predogled fotografije.

Galerija fotografij

Ultraširok senzor je prav tako soliden, dostavi dobre kontraste in fotografije z ne preveč šuma na robovih. Pri povečavi se pričakovano Z Flip5 ne obnese najbolje, saj za razliko od serije S23 in tudi novega Fold5 nima telefoto senzorja, katerega so mnogi sicer nestrpno pričakovali.

Selfiji s sprednjo kamero so ostri in z dobrimi, toplimi barvami, vendar je zaradi zasnove telefona za zajem selfijev bolj smiselno in priročno uporabljati glavno kamero. Sprednja kamera lahko snema 4K posnetke pri 30 sličicah na sekundo, medtem ko zadnja kamera številko dvigne na 60 sličic na sekundo.

Končno mnenje

Samsung Galaxy Z Flip5 bo do naslednjega leta kraljeval kot najboljši prepogljiv telefon na trgu, posebej v Sloveniji, kjer konkurenca še ni močno prisotna. Nadgradnje niso tako opazne, kot so mnogi, vključno z menoj, pričakovali. Zložljiv tečaj je bilo potrebno nujno nadgraditi, saj je bil doslej vedno šibka točka Flip telefonov; in tudi zato, ker je konkurenca dokazala, da je popolnoma zložljiv telefon, brez vrzeli med zaslonoma, tehnično izvedljiv.

Pričakovano so povečali zunanji zaslon, ki je sedaj neznansko bolj uporaben kot pri prejšnjih generacijah. Še vedno pogrešam večjo prilagodljivost, kar upam, da bodo popravili pri naslednji generaciji ali pa morda že z naslednjo programsko posodobitvijo.

Nadgradili so svetilnost zaslonov, kar je velik plus za uporabo pri dnevni svetlobi, vgradili najmočnejši procesor, kar bo izboljšalo produktivnost in življenjsko dobo telefona. Premalo so bili pozorni na odvajanje toplote, ki zelo hitro ohromi telefon tudi do 50 % zmogljivosti.

Kamere ostajajo strojno enake, programska obdelava pa je malenkost izboljšana. Kot že rečeno, uporabniki telefona Z Fold4 lahko pričakujete izboljšave za nekaj odstotkov.

Je to zložljiv telefon za vas?

Kompaktna oblika je doslej prepričala marsikoga in tako bo tudi odslej. Za mnoge, ki bi radi prvič preizkusili zložljiv telefon, je to veliko bolj privlačna oblika, kot pa Z Fold5, ki je bolj namenjen za produktivnost in »power userje«, ki jih ne moti bolj okorna oblika.

Nadgradnje so standardne (procesor, zaslon, tečaj …) in velikega napredka letos ni opaziti. Če ste zadovoljni s svojim Z Flip4, ne vidim potrebe po nadgradnji, razen če vas skrbi robustnost obstoječega tečaja/zaslonov. Če pa je vaš vsakdanji spremljevalec Z Flip3, bo preskok nekoliko večji. Samsung trenutno ponuja odkup starih naprav. Če boste za svojega starejšega Flipa dobili dobro oceno, priporočam nakup novejšega.

Če bi radi preverili, koliko boste dobili za svoj star telefon, obiščite Samsungovo spletno stran, kliknite na Program odkupa in sledite navodilom.

Odkup starih naprav (telefonov in tablic) ni edina ugodnost, ki jo lahko trenutno izkoristite. Različico s 512 GB prostora boste do 10. 8. dobili po ceni različice z osnovno konfiguracijo prostora.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več