Računalništvo, telefonija
26.05.2010 10:19
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na poti v oblake z Windows Azure

Na poti v oblake z Windows Azure
Na poti v oblake z Windows Azure

Clemens Vasters ni prvič na NTK, v Portorožu pa se je ustavil potem, ko je ves svet prepotoval z nalogo ugotoviti, kako so uporabniki in ustanove pripravljene na računalništvo v oblakih ter Microsoftovo platformo Azure. Zanimale so ga zgodbe neodvisnih podjetij, ki že danes uporabljajo “oblake”, medtem ko ni pozabil poudariti, da infrastrukturo za Azure predstavljajo omrežne povezave, ki jih Microsoft sicer koristi za svoje storitve, kot je na primer distribucija nadgradenj za operacijski sistem Windows.

Prednost Azure je skrbništvo nad funkcionalnostjo aplikacije v oblakih, saj uporabnik ne potrebuje ljudi in znanja, ki skrbijo za strojno opremo ter konfiguracijo omrežja, ampak zgolj delovno silo, ki aplikacije uporablja, jih polni s podatki. Tako lahko programerji enostavno pišejo spletne aplikacije, jih pošljejo na strežnik, za delovanje pa kot rečeno poskrbijo drugi. Skalabilnost sistema pri računalništvu v oblakih omogoča hitro povečanje strežniških kapacitet, ki se od virtualizacije razlikuje, saj moramo pri slednji sami skrbeti za operacijski sistem, ga nadgrajevati in skrbeti za varnost in zaščito.

Pri Azure vsa ta skrb odpade, oziroma pade na ramena drugih, ki morajo postaviti ekosistem za delovanje aplikacij. Že večkrat smo poudarili, da vseh aplikacij ter določenih podatkov zaradi raznih zakonskih, političnih ali gospodarskih omejitev ne moremo seliti v oblake, prav tako je na svoji poti Clemens naletel na težavo slabih omrežij, ki predstavljajo veliko oviro na poti do oblakov.


Prijavi napako v članku