Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
26.09.2022 10:01

Deli z drugimi:

Share

Na poti do digitalne transformacije

Ineor: s pravim partnerjem do učinkovitih rešitev umetne inteligence.

O pomenu digitalne transformacije v poslovnem svetu smo se pogovarjali z Milko Pasko, vodjo projektov v podjetju Ineor.

Zakaj po vašem mnenju poslovna in umetna inteligenca v vsakdanjem poslovanju podjetij še nista splošno sprejeti in uporabljeni?

Poslovna inteligenca je do neke mere prisotna v vsakem podjetju, ker pa je njena uporabnost odvisna od količine in kvalitete vhodnih podatkov, so pogoste težave z njihovim vrednotenjem in pretvarjanjem v poslovno uporabne informacije. V projektih, ki smo jih izvedli do sedaj, smo se vedno znova potrudili, da je stranka razumela, zakaj je pomembno zagotoviti primerne vire podatkov, jih na podlagi kriterijev prečistiti, pravilno povezati med sabo in nato analizirati, da dobimo tiste kazalnike, ki so osnova za pravilne poslovne odločitve. Na drugi strani pa je potrebno upoštevati tudi procesne in podatkovne tokove podjetja, kjer s pomočjo pravilno nastavljenih algoritmov lahko smiselno uvedemo tako strojno učenje kot umetno inteligenco.

Poleg tega gre pri uvajanju najsodobnejših tehnologij za kombinacijo človeškega faktorja in pravilne arhitekture želenih rešitev. V dosedanjih projektih smo ugotovili, da je izjemno pomembno zasnovati takšno arhitekturo, da podjetja lahko opolnomočijo strokovnjake, ki obvladujejo vsebino, na katero se nanaša rešitev, da sodelujejo z informatiki in zunanjimi ponudniki pri snovanju rešitve, da bo ta izpolnila njihove potrebe oziroma potrebe podjetja. Nujno je, da imajo podjetja razvojnega in tehnološkega partnerja za digitalizacijo, ki se zna poglobiti v njihove procese in poslovanje, ki zna razumeti cilje in želje podjetja, posledično pa zna svetovati, usmerjati in kreirati nove potrebne rešitve. Po uvodnem procesu spoznavanja in analize je po mojih izkušnjah z relativno majhnimi naložbami mogoče doseči zelo veliko v zelo kratkem času.

 Na Ineorju podjetjem iz različnih industrij že vrsto let učinkovito transformiramo obstoječe procese v inovativne in agilne rešitve, ki se odlično povezujejo s strojnim učenjem in umetno inteligenco ter drugimi produkti Microsoft Azure.

Milka Paska, vodja projektov v podjetju Ineor

Ali bodo v času gospodarskega ohlajanja podjetja vse bolj investirala v digitalizacijo?

Normalno je, da podjetja v takšnih časih kot prioriteto postavijo zaščito obstoječih digitalnih okolij in preteklih naložb. Sistemske integracije in nadgradnje se zdijo potem zelo daleč na prioritetnih lestvicah. A to na drugi strani ne omogoča tistih izboljšav in rešitev, ki bi jim omogočile nižanje stroškov in resnične prihranke.

Mislim, da ni nobena pretekla naložba v IT slaba, ker se jo da precej hitro in učinkovito nadgraditi. Kot razvojno programsko podjetje zagotavljamo strankam najnovejše tehnologije in inovativne rešitve, primerne prav zanje. Res je, da digitalizacija zahteva naložbo, a takšne investicije se povrnejo v letu, dveh ali celo hitreje, saj so po eni strani lahko izjemno cenovno ugodne, na drugi strani pa lahko prinesejo visoke nove prihodke ali prihranke.

Kje vidite potrebno transformacijo na področju pametnih in digitalnih tehnologij?

V Ineorju že več kot 10 let izrazito tesno sodelujemo s partnerji na področju gamblinga, kjer je občutljivost informacij in poslovnih skrivnosti najvišja. Ko snujemo nove digitalne produkte, se to dogaja z najvišjo stopnjo partnerskega zaupanja in varovanja idej in podatkov. To pomeni, da nam partnerji ne razkrijejo le minimuma informacij, ki bi komajda omogočile izdelavo neke digitalne rešitve, temveč so nas prepoznali kot enakopravnega partnerja pri njihovem razvoju. Zato imamo dostop do ogromno podatkov, na podlagi katerih ne pripravimo le samo posamezne digitalne rešitve, temveč partnerju pomagamo poiskati nove koncepte, nove procese in nove poslovne modele. Tako delujemo že vrsto let, zato lahko trdim, da je bistvo uspešne transformacije v sodelovanju ekspertov na eni strani in ljudi v podjetjih, ki vodijo projekte ter strokovnjakov po posameznih poslovnih področjih podjetja na drugi strani. Pri uvedbi pametnih tehnologij je pogosto ključ do uspeha ravno zaupanje, da prepustiš zunanjemu ekspertu sodelovanje pri razvoju, integraciji, uvedbi, preizkušanju in podpori.

Česa se na svojem področju v prihodnjih letih najbolj veselite, ali vas kaj izrazito skrbi?

Najbolj se veselimo rastočega zaupanja v oblačne storitve, saj nas na slovenskem trgu skrbi splošna nepripravljenost na spremembe, pomanjkanje zaupanja v strokovnjake in agilne rešitve. Ko bomo presegli te dvome, bomo osvobodili tisto kreativnost, ki nam bo omogočila hitro transformacijo.

Stopite na pot digitalne transformacije na spletni strani www.ineor.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

S&T ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84
Dobro fakulteto naredijo dobri profesorji in ne lepi zidovi Veliko pozornost usmerjajo v zaposlovanje predavateljev in raziskovalcev, ki imajo poleg doktorata znanosti na področju, ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več