Industrija
27.04.2021 20:03
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na pohodu so pametni mobilni roboti

V podjetjih je bil v preteklih desetletjih narejen velik napredek v avtomatizaciji proizvodnega procesa, v avtomatizacijo interne logistike pa se ni veliko investiralo. Velik napredek in pestrejša ponudba na področju AGV/AMR rešitev nam odpirata nove možnosti.
Uvedba samovozečih vozil prinaša številne prednosti kot so večja stopnja varnosti, izboljšana agronomija, boljša urejenost proizvodnje ali skladišča in nenazadnje prihranke.
Uvedba samovozečih vozil prinaša številne prednosti kot so večja stopnja varnosti, izboljšana agronomija, boljša urejenost proizvodnje ali skladišča in nenazadnje prihranke.

Avtomatizacija notranje logistike je ponavljajoča se težava, tako za majhna kot tudi za velika podjetja. Zaposleni so dragocen vir, ki jih lahko izkoristite pri nalogah z višjo dodano vrednostjo. Naloge, kot sta dostava in skladiščenje materiala pa lahko avtomatizirate in tako zmanjšate zastoje v proizvodnji.

Od implementacije prvega AGV-ja je minilo že več kot 70 let, vendar se samovozeča vozila do danes kljub temu niso uveljavila do te mere, kot bi lahko pričakovali. Razlogov za to je bilo več, med njimi prednjači predvsem skromno število ponudnikov in visoka cena sistemov, ki so bili na začetku praviloma izdelani po zahtevah kupca. V zadnjih 10. letih pa so proizvajalci AGV doživeli razcvet, pojavila so se standardna samovozeča vozila, ponudba je vsako leto večja in temu primerno so tudi cene vse bolj dostopne.

Pametne tovarne so prihodnost

Zadnja leta pa se vse bolj uveljavlja tehnološko dovršena oprema za avtomatizacijo logističnih procesov, ki dodatno povečuje učinkovitost samovozečih vozil, t. i. AMR ali avtonomni mobilni roboti. AGV/ARM sistemi se uveljavljajo kot ključna oprema v proizvodnjah, skladiščih in povsod, kjer obstajajo ponavljajoči se ciklični procesi.

Dejstvo je, da bo avtomatizacija interne logistike za vse proizvodno intenzivne panoge nujna, saj strošek celotne logistike po nekaterih ocenah znaša med 8 in 14 % cene končnega produkta. Tudi pandemija je močno spremenila navade kupcev: vse več je spletnih nakupov, kar povzroča dodatne pritiske na optimizacijo logistike. V času globalne ekonomije pa je prav cena eden izmed bistvenih elementov konkurenčnega produkta.

Uvedba samovozečih vozil oziroma t. i. AGV/AMR prinaša številne prednosti, kot so večja stopnja varnosti, izboljšana ergonomija, preglednejša urejenost proizvodnje oziroma skladišča in nenazadnje večji prihranki. V proizvodno intenzivnih podjetjih namreč ne moremo spregledati dejstva, da je v interni logistiki še veliko rezerve, torej priložnosti za optimizacijo in nižanje stroškov. Na podlagi pravilnega pristopa se investicije lahko izkažejo tudi z nižjim ROI (Return Of Investment).

Zakaj investirati v avtonomno prihodnost?

Globalizacija, delovno pravna zakonodaja, stroški dela in razmere na trgu dela v določenih branžah zahtevajo pravočasno ukrepanje, kar pomeni prilagoditev in optimizacijo stroškov. V nasprotnem primeru bo podjetje v tem okolju na dolgi rok ostalo nekonkurenčno. V zadnjem času lahko v nekaterih podjetjih s tujimi lastniki že vidimo posledice.

agv_amr
AGV/ARM sistemi se uveljavljajo kot ključna oprema v proizvodnji in skladišču.

V Sloveniji po stopnji avtomatizacije notranje logistike z AGV/AMR prednjačijo predvsem največja dolenjska podjetja. Ni naključje, da podjetje IKU d.o.o., ki se z rešitvami avtomatizacije notranje logistike ukvarja že 10 let, izhaja ravno iz Novega mesta. Bogate izkušnje s področja AGV/AMR sistemov so njihovi inženirji pridobili pri implementacijah več rešitev doma in v tujini, kot tudi na različnih aplikativno razvojnih projektih. V sodelovanju s partnerji preko produkta AGVrent ponujajo tudi možnost najema AGV/AMR.

Prednosti avtomatizirane notranje logistike so, da sistemi lahko delujejo 24/7, drastično se zmanjša verjetnost za poškodbe na objektu, opremi ali izdelkih, delavcem pa zagotavlja boljšo varnost. Avtomatizirana notranja logistika deluje tudi v okoljih, ki morda niso primerni za človeka. Istočasno je zagotovljena pravočasna in zanesljiva oskrba z materialom, s pravo izbiro opreme pa se stroški notranje logistike hitro znižajo, kar se v primeru dvo ali troizmenskega dela izkaže s kratko povračilno dobo investicije.

Več o prednostih samovozečih vozil si lahko preberete na spletni strani iku.si. (P.R.)

Sistemi vodenja  
Poznamo več konceptov vodenja samovozečih vozil, vendar sta se v zadnjem času uveljavila predvsem vodenje po magnetnem traku in laserska navigacija. Slednja se naprej deli na princip triangulacije točk (reflektorjev), novejša in bolj napredna pa je t. i. SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) navigacija.

Razlika med AGV ali AMR 
V člankih in objavah na temo avtomatizacije notranje logistike s samovozečimi vozili prihaja do zmede pri uporabi kratic in terminologije. AGV (Automated Guided Vehicles) označuje avtomatska samovozeča vozila, ki sledijo nekim fizičnim ali virtualnim potem in se, v kolikor na poti naletijo na oviro, varno ustavijo in počakajo, da se ovira umakne. Za razliko od AGV, pa AMR (Autonomous Mobile Robots) uporablja drugačen koncept vodenja: od točke do točke lahko potuje brez vnaprej določenih tirnic, išče najkrajše možne poti in se je zmožen avtonomno izogniti oviram na poti. Naj še poudarimo, da AMR ni nujno boljša izbira, vse je namreč odvisno od aplikacije in zahtev.
Vas zanima več iz te teme?
AGV samovozeča vozila AMR avtonomni roboti

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več