Prenosni računalniki
27.09.2021 10:56
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu prenosnega računalnika?

V današnjem svetu tehnologija hitro napreduje. Prenosni računalniki postajajo vse pomembnejši predvsem po zaslugi svoje večopravilnosti in prenosljive zasnove.
Dandanes prenosniki zmorejo vse, kar zmorejo njihovi namizni bratje, poleg tega pa to storijo kjer koli in kadar koli.
Dandanes prenosniki zmorejo vse, kar zmorejo njihovi namizni bratje, poleg tega pa to storijo kjer koli in kadar koli.

Zakaj so prenosni računalniki tako priljubljeni? Je prenosljivost njihova edina prednost? Dandanes prenosniki zmorejo vse, kar zmorejo njihovi namizni bratje, poleg tega pa to storijo kjer koli in kadar koli. Prenosniki kraljujejo na poslovnem področju, vse več uporabnikov pa se jih poslužuje tudi za zabavo in igranje iger. Medtem ko mobilna strojna oprema navdušuje, se razvijalci soočajo z drugo težavo, povezljivostjo prenosnikov. V iskanju elegantne in tanke zasnove prenosnikov so bili razvijalci primorani odstraniti številne USB in video-avdio vhode. Razvojna odločitev pa je privedla do nezadovoljstva med tistimi uporabniki, ki na svojo prenosno napravo priključijo dodatne naprave, kot so tipkovnica, miška, kamera, zunanji diski, monitor, grafična kartica in podobno.

Na srečo vseh obstaja enostavna in cenovno ugodna rešitev – priklopne postaje in USB razdelilniki.

Kaj mora vsebovati dober prenosni računalnik za delo in zabavo?

Prenosni računalniki se soočajo z močno konkurenco na področju prenosljivosti. Mobilni telefoni in tablični računalniki namreč nezadržno napredujejo, a vseeno še nekaj časa ne bodo mogli ponuditi enake storilnosti kot prenosni računalniki.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri prenosnika? Zagotovo je v ospredju strojna oprema. Kot že rečeno, pa ne smete pozabiti na povezljivost računalnika, če se želite izogniti nevšečnostim. Potrebno je pomisliti tudi na bodočo razširljivost, še posebej, ker je izid novega Windowsa 11 takoj za vogalom.

Kakšen prenosnik je primeren za poslovno rabo in kakšen za zabavo? Na srečo lahko oboje združimo v en vrhunski prenosnik. Lahko se odločite za nakup novega, kjer vas čaka mučno iskanje dobrih komponent za ugodno ceno. Kljub razvoju imajo prenosniki za podobno zmogljivost namiznih računalnikov nekoliko višjo ceno. Vrzel pa lahko nadoknadite z rabljenimi prenosnimi računalniki, kjer ne potrebujete sklepati kompromisov. Želite i5 procesor za manj kot 500 evrov? Ali pa SSD disk za hiter zagon operacijskega sistema? Rabljeni prenosniki ponujajo najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Čeprav nosijo oznako rabljeni, pa še ne pomeni, da so zastareli ali da imajo kakšno skrito okvaro. Na spletni strani pocenipc.com boste našli vrhunsko selekcijo rabljenih prenosnikov, ki vam bodo še dolga leta nudili zanesljivo in brezhibno delovanje.

Kaj priporočamo?

Začnimo pri procesorju. Za poslovno rabo je več kot dovolj Intelov procesor i5 oziroma za večino delovnih nalog celo presežek. Lahko se odločite za i3 procesor, vendar je cenovna razlika med obema zanemarljiva, zato priporočamo nekoliko zmogljivejšo družino procesorjev i5. Tako boste poskrbeli za nekoliko daljši življenjski cikel računalnika. Na srečo je to tudi najbolj priljubljena prednastavitev prenosnikov, zato je izbire na pretek. Našli boste tudi ene izmed najnovejših Intel procesorjev 11. generacije, kar je v razredu do 600 evrov zelo presenetljivo.

Nadaljujmo s sistemskim pomnilnikom (RAM). Tukaj je očitna izbira 8 gigabajtov, kar je več kot dovolj za opravljanje več nalog hkrati, od spletnega brskanja na požrešnem Google Chromu do urejanja vsebin v namenskih orodjih. Če se boste v prihodnosti znašli v sistemskem primanjkljaju (majhna verjetnost), lahko računalnik nadgradite z dodatnim spominskim modulom. Najprej pa preverite, ali je na voljo dodatna reža za nadgradnjo RAM-a.

Pri shranjevalnem pogonu ni potrebno veliko razmišljati. SSD diski so popolnoma izrinili klasične trde diske v prenosnih računalnikih. Mehanske diske običajno najdemo le še v namiznih računalnikih kot dodaten pogon za shranjevanje podatkov. Prednost SSD diskov je v njihovi bliskoviti hitrosti in dejstvu, da so bolj odporni na fizične poškodbe, ker ne vsebujejo mehanskih delov. Priporočena kapaciteta je 512 gigabajtov. Tako vam bo po namestitvi operacijskega sistema in ostalih nujnih poslovnih aplikacij ostalo še dovolj prostora za filmsko ali glasbeno knjižnico. Po potrebi lahko razpoložljiv prostor razširite z zunanjimi trdimi diski. Tudi tukaj priporočamo SSD diske.

Vam je zmanjkalo USB vhodov ali video vhodov za dodaten monitor?

Nekoč so se uporabniki pritoževali nad težo oziroma debelino prenosnikov, danes pa nad pomanjkanjem priključkov. Novejši prenosniki navdušujejo s peresno lahko zasnovo, ki je za nameček še stilska in elegantna. Ceno za elegantnost pa so plačali stranski priključki.

Število priključkov se je na nekaterih prenosnikih skoraj prepolovilo. Uporabnikom, ki radi priključijo miško, tipkovnico in dodaten monitor ali dva, to predstavlja težavo. Priključki so del osnovne plošče, ki jo je na prenosnem računalniku težko oziroma nepraktično menjati. To pomeni, da števila priključkov ne moremo razširiti s posegom v prenosnik. Potrebujemo zunanjo rešitev. Imamo dve: priklopne postaje in USB delilnike.

USB delilniki so poenostavljene priklopne postaje. Žrtvujete en priključek in v zameno dobite dodatne USB vhode in po možnosti tudi video ali avdio priključke. Priklopne postaje za prenosne računalnike lahko priklopite na spodnji del računalnika, s čimer ne porabite nobenega dragocenega priključka. Priklopno postajo postavite na mizo in vsakič, ko pridete domov ali v pisarno, prenosni računalnik enostavno postavite na postajo in dodatni priključki so pripravljeni za uporabo. Priklopne postaje podpirajo tudi polnjenje pametnih naprav.

Več o rabljenih prenosnikih in priklopnih postajah na spletni strani pocenipc.com.

Vas zanima več iz te teme?
računalniki Priklopne postaje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RAČUNALNIŠKE STORITVE SREČKO GLUŠIČ s.p.

Rimska cesta 3, 8210 Trebnje, Tel: 031 499 455
G-Tech, Srečko Glušič s. p., je računalniško podjetje, ki se uspešno ukvarja s svetovanjem, prodajo, servisom in reševanjem osebnih podatkov na vaših računalnikih. Skrb za ... Več

DIGITOPIA, Matej Pinter s.p.

Trnovec 6, 3332 Rečica ob Savinji, Tel: 041 913 205
Ponudite svojim strankam najboljše tudi na mobilnih napravah Danes poleg dobre spletne strani marsikdo potrebuje tudi dobro mobilno aplikacijo - Digitopia je pravi naslov.Vedno ... Več

MintPOS, programska oprema, d.o.o.

Pot za Brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 81
Uspešna maloprodajna podjetja dnevno opravijo številne transakcije, včasih tudi na tisoče. Za obvladovanje takšnega obsega se morajo podjetja opremiti z orodji, tako strojnimi ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več