Računalništvo, telefonija
18.12.2007 11:11

Deli z drugimi:

Share

Na Inštitutu RS za rehabilitacijo odprli Dom IRIS

Na Inštitutu RS za rehabilitacijo so otvorili dom IRIS, kjer lahko posamezniki preizkusijo najrazličnejše pripomočke ambientalne inteligence, ki invalidom in starejšim zagotavljajo samostojnejše in varnejše domače okolje. Dom IRIS na enem mestu združuje najsodobnejše tehnološke rešitve za varnejše in kakovostnejše bivanje vse vrste gibalno oviranih, slepih, gluhih in starejših oseb.

Demonstracijsko stanovanje v velikosti 90 kvadratnih metrov omogoča potencialnim uporabnikom, da si s pomočjo strokovnega osebja ogledajo in preizkusijo najrazličnejše tehnologije. Na ta način si lahko na osnovi lastne izkušnje izberejo sebi najprimernejše pripomočke in jih aplicirajo ali prilagodijo v svoje domače okolje. V domu IRIS najdemo tako tehnologije za samostojno in lažje opravljanje osnovnih življenjskih potreb, kot je uporaba stranišča, kopalnice, kuhinje in spalnice, kot tudi najsodobnejše tehnologije, ki invalidom in starejšim omogočajo vključevanje v sodobno informacijsko družbo.

Pobudnik tega edinstvenega projekta v Sloveniji in tudi v Evropi je prof. dr. Anton Zupan, vodja rehabilitacijskega inženiringa na Inštitutu RS za rehabilitacijo, ki je tudi sam v vsakdanjem življenju odvisen od najrazličnejših tehnologij. Ob otvoritvi je gostom demonstriral prižiganje televizije in radia ter menjavo kanalov s pomočjo govornih ukazov ter na enak način odprl okna in spustil zavese. Predstavil je uporabo računalnika preko ročice na invalidskem vozičku in preko gibanja očesnih zrkel. Ob tem je poudaril, da je računalnik, kot univerzalno informacijsko – komunikacijsko sredstvo moč upravljati in uporabljati na vrsto načinov: preko zaslona tipkovnice, z uporabo ročice na invalidskem vozičku, z različno prilagojenimi miškami in tipkovnicami ter s sistemom za kontrolo z očmi. Te sistemi omogočajo, da se tudi ljudje z najrazličnejšimi vrstami invalidnosti lahko vključujejo v sodobno informacijsko družbo.

V domu IRIS so nameščeni najrazličnejši sistemi, ki omogočajo nadzor okolja, in skrbno načrtovani klinično aplikativni in raziskovalni programi, ki so vsi namenjeni kvalitetnejši oskrbi, pomoči, rehabilitaciji in seveda v prvi vrsti varnemu ter udobnemu življenju v domačem okolju. Med pomembnejšimi so zagotovo sistemi za komunikacijo, pomoč in oskrbo na daljavo, kot so rdeči gumb, sistem za telediagnostiko in telerehabilitacijo oz. telenadzor. S sistemi za komunikacijo na daljavo je invalidom in starejšim omogočena komunikacija z zunanjim svetom, študij na daljavo, delo, rehabilitacija, razvedrilo in zabava.

V domu IRIS bodo v prvi vrsti tehnologije spoznavali potencialni uporabniki in njihovi skrbniki, nudil bo možnost izobraževanja strokovnjakom, prav tako pa se bodo arhitekti in snovalci sodobnih bivalnih okolij lahko seznanili s potrebami, ki jih imajo različni invalidi in starejši.

Predstavniki in neposredni uporabniki iz invalidskih društev, društev in domov upokojencev, iz organizacij za oskrbo na domu in humanitarnih organizacij bodo vse razpoložljive tehnologije lahko spoznavali na dnevih odprtih vrat, ki bodo v domu IRIS pod strokovnim vodstvom potekala dvakrat tedensko. Dobavitelji in snovalci programske opreme za potrebe invalidov in starejših pa bodo lahko dobili nove ideje in izmenjali izkušnje na tehnoloških dnevih, kjer bodo srečanja po tematskih sklopih potekala dvakrat mesečno. Na ta način želijo snovalci doma IRIS preko predstavitve obstoječih tehnologij kar se da strokovno in preprosto uporabnikom predstaviti možnosti za premagovanje njihovih ovir v domačem okolju, hkrati pa vzpodbuditi nove dobavitelje in inovatorje, da bi s svojimi idejami dodatno doprinesli k razvoju rehabilitacijske medicine.

Aplicirane tehnologije v domu IRIS so v veliki meri plod razvoja domačih podjetij SmartCom, MKS in Fakultete za elektrotehniko ter Zavoda Setcce, ki so poleg Inštituta RS za rehabilitacijo in vlade RS projekt podprli in omogočili. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je za projekt Dom IRIS prispevalo skupno 455 tisoč evrov. Projekt je vodstvo ministrstva predstavljalo tudi na ministrskih srečanjih v tujini ter v inštitucijah EU. Povsod je Evropa ta projekt pozdravila.

“Veseli smo, da smo k projektu dom IRIS uspeli pritegniti slovenska podjetja, ki bodo s svojimi inovacijami pripomogla k razvoju sodobnih rehabilitacijskih procesov in predvsem omogočila večjo samostojnost invalidov in starejših v njihovem domačem okolju. Hkrati pa smo prepričani, da bodo s svojim zgledom omogočili razvoj za nove inovativne in praktične rešitve, ki jih bodo posamezniki lahko najprej preizkusili v domu IRIS, kasneje pa aplicirali v svojem vsakdanjem življenju,” je ob otvoritvi doma IRIS dejal mag. Robert Cugelj, direktor Inštituta RS za rehabilitacijo.

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar je na otvoritvi poudarila pomen povezovanja različnih inštitucij v projektu in dodala: ” Dom IRIS je dober primer prakse, kjer skupine uporabnikov, ki so pogosto izločene iz procesov informacijske družbe, vključimo vanjo in jim s tehnologijo ter storitvami olajšamo življenje. Projekt predstavlja primer povezovanja trikotnika znanja, znanosti in gospodarstva, k čemur še posebej težimo v skladu z Lizbonsko strategijo.”


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

Endava

, ,
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Kaj počnejo? servisirajo in prodajajo računalniško opremo, svetujejo pri nakupu in uporabi računalniške opreme, popravljajo industrijsko in laboratorijsko opremo, procesne računalnike. Kdaj ... Več