Računalništvo, telefonija
09.05.2017 09:05
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na dogodku CIO leta 2017 tudi o delovnih mestih prihodnosti

Logo CIO leta 2017
Logo CIO leta 2017

Digitalizacija procesov spreminja svet, ki ga poznamo. Dogaja se na vseh področjih družbenega delovanja in je logična posledica tehnološkega napredka. Ob vse pomembnejši vlogi tehnoloških vložkov, se v določenih kontekstih pojavlja tendenca po zmanjševanju človekove vrednosti. Posebej občutljivo je zagotovo področje človeških virov, kjer so v zadnjem času pogoste špekulacije, da bo človeška delovna sila v veliki meri nadomestljiva, kar bo vodilo v eksistenčno in finančno krizo človeka v storilnostno in potrošniško naravnanem zahodnem svetu.

Avtomatizacija in robotizacija bosta prinesli optimizacijo marsikaterega delovnega mesta, kar se bo pokazalo v zmanjševanju števila zaposlenih na določenih delovnih položajih, hkrati pa se pojavljajo potrebe po drugačnih kompetencah pri zaposlenih. Podjetja se v zadnjih letih osredotočajo na pridobivanje talentov, ter na to kako jih obdržati v svojih vrstah. Prihodnost dobe digitalne transformacije in njenih učinkov prinaša izzive tako na strani zaposlovalcev kot tudi na strani iskalcev zaposlitve. Fokus na delovnem mestu bo prešel iz večinoma administrativnega dela na kreativno mišljenje in uporabo mehkih veščin, kjer nam bodo v podporo tehnološka orodja. Ob tem je pomembno, da organizacije zagotovijo strateški načrt za umeščanje novih tehnologij in načinov dela, naloga zaposlenih pa gojiti odprt odnos do tehnoloških sprememb.

Delovno mesto prihodnosti doseže največje ujemanje med zaposlenim in delovnim okoljem, z namenom povečati storilnost ter hitrost opravljanja nalog. Od industrijske revolucije v 19. stoletju pa do industrije 4.0 se je delovno okolje korenito spremenilo, ob tem lahko zaključimo, da na bolje. Tehnološki napredek je neizbežen in prinesel nam je delovna mesta, ki so v splošnem bolj prilagojena človeški naravi. Človek namreč ni ustvarjen za večletno avtomatizirano in rutinsko delo, zato se pojavljajo mnoge z delom povezane zdravstvene težave ter neizkoriščanje posameznikovega potenciala.

Na slovenskem trgu dela v bližnji prihodnosti ni pričakovati korenitih sprememb. Za letošnje leto se namreč napoveduje intenzivno zaposlovanje v poklicih, ki naj bi jih nova doba razvoja množično ukinjala, predvsem v proizvodnji ter nekaterih pretežno administrativnih funkcijah.

O pasteh in prednostih novodobnega zaposlovanja ter upravljanja s človeškimi viri, ki so in bodo posledica digitalne preobrazbe, bomo govorili na dogodku »CIO leta 2017« (CIO – Chief Information Officer). Na 11. srečanju managerjev informacijskih tehnologij, ki bo 26. maja na Brdu pri Kranju, bodo tuji in domači strokovnjaki ugotavljali kakšne bodo tudi sicer dolgoročne posledice digitalne preobrazbe na več ravneh organizacije. Podeljena bo tudi nagrada CIO leta 2017, ki jo bo po izboru strokovnega odbora prejel najboljši IT manager preteklega leta.

O nagradi »CIO leta«:

CIO leta je priznanje, ki ga podeljuje strokovni odbor, ki ga sestavljajo priznani domači strokovnjaki ter managerji. Namen nagrade je krepitev prepoznavnosti IT panoge in njena promocija. Več o poslanstvu podeljevanja nagrade, zgodovini, članih strokovnega odbora, itd. je na voljo na spletni strani nagrade http://www.cio.si

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri HOUSING Co. d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku