Računalništvo, telefonija
05.02.2017 14:33
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mozilla dokončno obupala nad sistemom Firefox OS

Med proizvajalci strojne opreme ni bilo zanimanja za mobilni operacijski sistem Firefox OS.
Med proizvajalci strojne opreme ni bilo zanimanja za mobilni operacijski sistem Firefox OS.

Konec lanskega leta so se na spletu pojavile govorice, da pri organizaciji Mozilla načrtujejo novo različico mobilnega operacijskega sistema Firefox OS, ki bo primerna za bogato paleto naprav, od tabličnih računalnikov in usmerjevalnikov do računalniških tipkovnic. Čeprav je projekt sprva obetal veliko, se je moralo nekaj močno zalomiti. Spletni portal CNet je namreč poročal, da so pri Mozilli povsem obupali nad nadvse obetavnim projektom, pri tem pa so celo odpustili več kot 50 zaposlenih.

Zakaj so se pri Mozilli odločili za zaustavitev zelo zanimivega projekta, ni znano, saj so imeli programerji še pred kratkim povsem prosto pot za razvoj novih različic operacijskega sistema Firefox OS. Pred ukinitvijo so sicer delali na štirih različicah. Različica Firefox Pad za tablice naj bi bila zaradi enostavne uporabe namenjena predvsem starejši populaciji in tistim, ki jim uporaba tehnoloških izdelkov predstavlja težavo, Firefox Pi je bil namenjen cenovno ugodnim miniaturnim računalnikom Raspberry Pi za izobraževalni sektor in manj premožne ljudi, operacijski sistem Firefox Hub, ki naj bi omogočal večji nadzor nad vsebinami, je bil namenjen usmerjevalnikom, Firefox Stick pa je bil mišljen za naprave velikosti ključka USB, ki preko vmesnika HDMI običajen televizor spremenijo v pametnega.

Strokovnjaki so prepričani, da je projekt mobilnega operacijskega sistema Firefox OS propadel zgolj zaradi tega, ker s strani podjetij zanj ni bilo pravega interesa. Organizacija Mozilla je prvo napako naredila s pametnimi telefoni Firefox OS, saj niso šli v prodajo. Kmalu za tem se je za mobilni operacijski sistem Firefox OS ogrelo podjetje Panasonic, ki je na njegovi osnovi pripravilo nekaj pametnih televizorjev, vendar pa na koncu projekt vseeno opustilo.


Prijavi napako v članku