Računalništvo, telefonija
04.05.2010 06:12
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Moorov zakon je mrtev!

Podjetje Nvidia meni, da je Moorovemu zakonu na področju procesorjev že odbila zadnja ura!
Podjetje Nvidia meni, da je Moorovemu zakonu na področju procesorjev že odbila zadnja ura!

Pred slabimi petinštiridesetimi leti je Gordon Moore, soustanovitelj podjetja Intel, izrekel tezo oziroma zakon, ki je kasneje po njem “podedoval” tudi ime. Moorov zakon je sprva veleval, da se število tranzistorjev na kvadratnem palcu vsako poldrugo leto podvoji, medtem ko se računska moč procesorjev podvoji vsakih 18 mesecev. Avtor je kasneje to tezo popravil na dvoletno frekvenco.

Čeprav je v lanskem letu analitsko podjetje iSuppli zatrdilo, da bo Moorov zakon ostal v veljavi do leta 2014, podjetje Nvidia meni, da slavni zakon preprosto ne velja več. Zmogljivost procesorjev se v zadnjih 18 mesecih namreč ni podvojila. Grafični gigant je prepričan, da se Moorov zakon lahko ponovno “obudi” le z uvedbo tako imenovanega vzporednega računalništva. Tovrstni računalniški sistemi naj bi bili grajeni na osnovi procesorskih sredic, ki bi bile namenjene reševanju točno določenega problema. To pa naj bi pripomoglo tako k povečanju gospodarske rasti kot tudi k novim tržnim inovacijam.

Povsem drugače pa naj bi bilo na področju grafičnih procesorjev. Nvidia je prepričana, da bo tu Moorov zakon ostal v veljavi še vsaj pet let. Računalniški gigant celo trdi, da se bo v naslednjih treh letih zmogljivost njihovih grafičnih sredic in število vgrajenih tranzistorjev povečevalo kar s faktorjem štiri. No, pustimo se presenetiti!


Prijavi napako v članku