Računalništvo, telefonija
14.07.2020 14:04

Deli z drugimi:

Share

Moč platforme Azure za projekt Covid.si

Moč platforme Azure za projekt Covid.si
Moč platforme Azure za projekt Covid.si

Raziskovalcem in prostovoljcem, ki so se povezali v slovenskem projektu »COVID.SI – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu«, so odslej na voljo računalniške zmogljivosti Microsoftove platforme v oblaku Azure. Za izvedbo projekta, zasnovanega za analizo kemijskega prostora, ki bi ga lahko uporabili pri razvoju zdravil za COVID-19, so ključnega pomena računalniške zmogljivosti, ki jih sedaj dopolnjujejo vrhunska Microsoftova podatkovna središča.


Slovenski projekt COVID.SI – Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu je odprta pobuda skupnosti raziskovalcev in prostovoljcev, ki želijo prispevati k znanju o novem koronavirusu in koronavirusni bolezni 19. V okviru projekta iščejo male molekule, ki kažejo potencial, da se vežejo s proteinskimi receptorji in zavrejo procese, ključne za delovanje virusa. Projekt vodita dr. Črtomir Podlipnik in dr. Marko Jukić, ki imata večletne izkušnje na področju računalniško podprtega razvoja zdravil, farmacevtske kemije ter kemijske- ali bioinformatike.

V okviru projekta je bila razvita programska oprema, ki si jo lahko vsakdo namesti na svoj računalnik in tako pomaga pri iskanju zdravila. Zmogljivosti tega distribuiranega računalništva sedaj dopolnjuje tudi Microsoftova platforma v oblaku Azure.

»V projektu z virtualnim rešetanjem ogromnih knjižnic kemijskih spojin na osnovi molekulskega sidranja – neke vrste tridimenzionalnega Tetrisa prileganja oblik in interakcij – iščemo najboljše zaviralce potencialnih terapevtskih proteinskih tarč virusa SARS-CoV-2. Končni cilj je identifikacija spojin vodnic, ki bi jih v postopku nadaljnje optimizacije razvili v učinkovita protivirusna zdravila zoper COVID-19. Lepota projekta se skriva v uporabi distribuiranega računanja, ki omogoča, da se nam v skupnem boju proti novemu koronavirusu pridruži prav vsak s prostimi zmogljivostmi svojega osebnega ali prenosnega računalnika. Odziv ljudi nas je pozitivno presenetil, saj smo z njihovo pomočjo do sedaj uspešno sidrali že preko pol milijona paketov po 1000 različnih konformacij spojin. Dodatno pa nas je razveselila pomoč Microsofta, ki se je odločil projekt COVID.SI podpreti z računalniško močjo svoje napredne platforme Azure. Vabimo vse, da se nam s prostimi zmogljivostmi svojih osebnih ali prenosnih računalnikov pridružijo v boju proti COVID-19 na naslovu covid.si,« so povedali raziskovalci.

»Svet mora bolje razumeti koronavirusno bolezen 19. V čast in ponos nam je, da po vsem svetu sodelujemo z raziskovalci pri naporih, da pospešimo iskanje zdravila za COVID-19. Svoje računalniške vire in znanje usmerjamo k tistim projektom, ki so najbolj obetavni,« je povedala Barbara Domicelj, direktorica slovenskega Microsofta. »Veseli me, da so med njimi tudi odlični raziskovalci in prostovoljci, ki delujejo v sklopu slovenskega projekta COVID.SI. Verjamem, da bo z vrhunskimi računskimi zmogljivostmi naše platforme v oblaku pot do njihovega plemenitega cilja še hitrejša in učinkovitejša.«

Microsoftova donacija projektu COVID.SI je del programa Microsoft AI for Health, novega Microsoftovega petletnega filantropskega programa v vrednosti 60 milijonov USD. S programom Microsoft pomaga neprofitnim pobudam, raziskovalcem in organizacijam, ki se spopadajo z najtežjimi izzivi na področju javnega zdravja.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MICROSOFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MICROSOFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Microsoft

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MICROSOFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku