Računalništvo, telefonija
20.05.2011 06:23

Deli z drugimi:

Share

Mobilniki s procesorji Intel že prihodnje leto

Intel stavi na mobilne naprave!
Intel stavi na mobilne naprave!

Podjetje Intel je pred kratkim najavilo,da se bo v dobičkonosni trg pametnih mobilnih telefonov poskušalo »vriniti« z novo generacijo procesorjev Atom. Ti nastajajo v okviru projekta Silvermont in naj bi bili dokončno nared že čez dobro leto dni. Da podjetje Intel ne bi izgubilo boj s tekmeci, je pred kratkim predstavilo prototip pametnega mobilnega telefona, ki ga je poganjal njegov varčni procesor s tovarniško oznako Medfield.

Prototip Intelovega pametnega mobilnega telefona je bil na las podoben Applovemu mobilniku iPhone4 in je imel prednameščen Googlov mobilni operacijski sistem Android. Računalniški gigant je skupaj z mobilnikom pripravil še tablična računalnika s 7-palčnim (17,8-centimetrskim) oziroma 10-palčnim (25,4-centimetrskim) zaslonom. S pripravo prototipa mobilnika in tablic je Intel dejansko napovedal vojno podjetju ARM, ki z lastnimi procesorji že dalj časa kraljuje na trgu mobilnih naprav.

Prvi pametni mobilni telefoni in tablični računalniki, opremljeni z Intelovimi procesorji Medfield, bodo podatke preračunavali z eno sredico. Nekoliko kasneje bo na voljo še različica z dvema jedroma. Naslednja generacija Intelovih procesorjev za pametne mobilne telefone in tablične računalnike bo na voljo že v letih 2013 in 2014. Mobilni procesorji bodo namreč izdelani s pomočjo 22-nanometrske in 14- nanometrske tehnologije. To posledično pomeni, da bodo ti občutno zmogljivejši in varčnejši z električno energijo od današnjih.


Prijavi napako v članku