Operacijski sistemi
03.11.2011 09:42

Deli z drugimi:

Share

Mobilni Ubuntu konkurenca Androidu?

Mobilni Ubunto bo pisan na kožo pametnim mobilnikom, tablicam, televizorjem in celo avtomobilom.
Mobilni Ubunto bo pisan na kožo pametnim mobilnikom, tablicam, televizorjem in celo avtomobilom.

Ubuntu je brezplačen operacijski sistem, ki med računalničarji postaja vse bolj priljubljen. Mnogi celo menijo, da je ta zdaleč najboljša distribucija Linux za osebne in prenosne računalnike ter da na določenih področjih prekaša celo Windows 7 in MacOS X. Ker se v zadnjem času vse več računalničarjev odloča za nakup mobilnih naprav, bo podjetje Canonical kmalu pričelo z razvojem čistokrvne mobilne različice operacijskega sistema Ubuntu.

Programerji bodo temelje za pripravo mobilnega sistema Ubuntu postavili aprila leta 2012 oziroma takoj po izidu nove različice operacijskega sistema Ubuntu za osebne in prenosne računalnike. Tu bo šlo za Ubuntu 12.04 z razvojno oznako Precise Pangolin. Mobilni Ubuntu bo kakopak polno združljiv z varčnimi procesorji ARM in se bo na trgu prvič pojavil leta 2014. Najbolj zanimivo je to, da so neuradne mobilne različice brezplačnega operacijskega sistema že na voljo za namestitev na tablične računalnike (na primer Asus Transformer).

Če gre verjeti besedam ustanovitelja podjetja Canonical, Marku Shuttleworthu, bo mobilni Ubuntu mogoče namestiti na bogato paleto mobilnih naprav in naprav zabavne elektronike. To zajema pametne mobilne telefone, tablične računalnike, večpredstavnostne televizorje in celo avtomobile. V podjetju Canonical verjamejo, da je na trgu kljub prevladi mobilnih operacijskih sistemov iOS in Android še vedno dovolj prostora za dobrega in brezplačnega konkurenta. To bo seveda držalo le v primeru, da bo mobilni Ubuntu ponujal nekaj, kar preostalim mobilnim operacijskim sistemom hudo primanjkuje.

Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Prijavi napako v članku