Računalništvo, telefonija
04.09.2013 09:06
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilni telefoni za varnost pešcev

Pri podjetju Honda so pripravili novo varnostno napravo, ki naj bi pripomogla k zmanjšanju števila nesreč, v katerih so udeleženi pešci z mobilnimi telefoni. Novost namreč v primeru nevarnosti trka o tem zvočno in grafično opozori tako pešca kot voznika avtomobila.
Novi varnostni sistem podjetja Honda v primeru nevarnosti trka o tem zvočno in grafično opozori tako pešca kot voznika avtomobila.
Novi varnostni sistem podjetja Honda v primeru nevarnosti trka o tem zvočno in grafično opozori tako pešca kot voznika avtomobila.

Nedavna raziskava v ZDA je pokazala, da letno na urgenci pristane kar 1.500 pešcev, ki so bili med hojo nepozorni zaradi uporabe pametnih mobilnih telefonov. Ker so nesreče pogosto tudi posledica nepozornih voznikov avtomobilov, so se pri podjetju Honda odločili, da pripravijo novo varnostno napravo, ki temelji na osnovi povezave med pametnim mobilnih telefonom in sistemom za varnost pešcev v avtomobilu. Zaradi omenjene povezave so inženirji avtomobilskega giganta prepričani, da bo njihov nov izum občutno zmanjšal število tovrstnih nesreč, ki se pogosto končajo s hudimi posledicami za pešce.

Nov varnostni sistem podjetja Honda poskrbi, da tako pametni mobilni telefoni kot avtomobili neprestano oddajajo podatke o njihovi lokaciji, hitrosti in smeri gibanja. V primeru da avtomobilski računalniški sistem zazna možnost trka s pešcem, o tem zvočno in grafično opozori tako pešca kot voznika avtomobila. Čeprav se je Hondin sistem v mnogih preizkusih izkazal za izjemno učinkovitega in zanesljivega, trenutno še ni znano, kdaj bo novost na voljo za množično uporabo. Kako se novost obnese v praksi, pa si lahko ogledate na video posnetku, ki je dosegljiv s klikom na povezavo http://goo.gl/qKbf6x.


Prijavi napako v članku