Računalništvo, telefonija
04.03.2005 07:42

Deli z drugimi:

Share

Mobilni telefoni namesto denarnic

Mobilna tehnologija se čedalje bolj razvija. Tako bomo nekoč denarnico lahko preprosto pustili doma, saj se nove metode plačevanja preko mobilnih telefonov zelo hitro širijo. Nov sistem plačevanja z imenom Simpay je dobil podporo gigantov Vodafone, T-Mobile, Orange, Telefonica, Proximus in Amena. Vsak od sedemdesetih milijonov uporabnikov storitev teh šestih evropskih mobilnih operaterjev bo do konca leta lahko na svoj mobilnik dodal različne dodatke za ceno manj kot deset evrov.


Kupovanje melodij zna postati veliko preprostejše.

Kupovanje

Španci so se nad novim sistemom že navdušili in tako bodo lastniki mobilnih telefonov operaterjev Vodafone, Telefonica in Amena novo Simpay storitev preizkusili že to poletje. Katerikoli mobilni punudnik, ki bo želel storitev ponuditi uporabnikom, bo moral samo podpisati pogodbo s Simpayem. Tako bodo kupci kupovali stvari preko tega ponudnika, cene pa se jim bodo zaračunavale kar na mobilnem telefonu. Ta način plačevanja je namreč primernejši in varnejši kot je na primer posredovanje informacij o kreditnih karticah. Čeprav so trenutne metode plačevanja omejene, uporabniki še vedno kupujejo melodije, ozadja ter igre za mobilnike. 34 odstotkov vprašanih je pripravljeno plačevati preko mobilnega telefona. Simpay bo tako izgleda moral poskrbeti še za kupovanje na drugih področjih in ne samo na mobilnem. Španija bo torej prva ponudila omenjeno storitev, v zadnji četrtini leta pa bo le-ta predstavljena Veliki Britaniji ter Belgiji. Simpay ocenjuje, da bo uvedba novega sistema do leta 2007 mobilni industriji prinesla dobičke v skupni vrednosti milijarde evrov.

Okrog po svetu

Plačilne metode pa so še bolj razvite na Japonskem in tako predstavljajo bežen pogled razvoja v prihodnosti. S Fujitsujevim mobilnikom lahko nakupujemo v supermarketih ali pa gremo na skodelico kave. Ima vgrajen Edy čip, ki ga lahko napolnimo s preračunano 250 evri. Za nakup je potrebo telefon le podrgniti ob posebno elektronsko napravo, zaradi možnosti tatvine pa se aktivira le, ko prepozna prstni odtis lastnika. Podobni nakupi bodo lahko opravljeni tudi pri japonskem železniškem podjetju, kjer trenutno uporabljajo tako imenovane “smartcard” kartice, ki pa imajo vgrajen čip FeliCa podjetja Sony. Podjetja upajo, da bodo z uvedbo novega sistema plačevanja privabila na milijone kupcev, saj bodo s tem mobilni telefoni postali še priročnejši kot so sedaj.

V Južni Koreji ima mobilno podjetje SK Telecom’s Moneta, ki ponuja omenjeno storitev in jo kombinira še z ostalimi načini plačevanja, že kar okrog milijon kupcev. Tudi na Filipinih so nad tem navdušeni. Neka storitev, ki omogoča pretok denarja preko kratkih sporočil (SMS), je privabila že 200.000 uporabnikov in tudi osvojila nagrado GSM Association Awards 2005. Prav tako imajo tudi v Združenih državah Amerike nekaj podobnega. Storitev, imenovana MobileLime, omogoča ljudem, ki so izgubili denarnice oz. zapravili ves denar, da si s pomočjo mobilnega telefona kupijo taksi prevoz domov ali pa kupijo cvetlice. Simpayeva evropska storitev bo omogočala tudi nakupe preko interneta.


Nič več izgubljenih železniških vozovnic.

Seveda pa z novimi načini plačevanja prihajajo tudi nove nevarnosti. Mnogo ljudi je že bilo ubitih zaradi tatvine mobilnega telefona, z zalogo denarja na njem pa zna to še bolj privabiti tatove. Možnost indentifikacije s prstim odtisom namreč ne predstavlja absolutne varnosti.


Prijavi napako v članku