Procesorji
25.09.2009 08:27
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilni Intel Core i7

Novi Intelovi štirijedrniki so kljub zmogljivosti nadvse varčni z dragoceno električno energijo.
Novi Intelovi štirijedrniki so kljub zmogljivosti nadvse varčni z dragoceno električno energijo.

Intel je na računalniškem sejmu Intel Developer Forum (IDF) uradno predstavil štirijedrne procesorje Core i7 za prenosne računalnike, ki se bodo tržili z oznakama Core i7 Mobile in Core i7 Mobile Extreme Edition. Mobilni procesorji, ki so nastajali pod razvojno oznako Clarksfield, so izdelani s pomočjo 45-nanometrske tehnologije in so opremljeni z napredno tehnologijo za varčevanje z dragoceno električno energijo.

Čeprav novi procesorji s podnožjem Socket 989 podatke preračunavajo s štirimi sredicami, to ne bo bistveno vplivalo na avtonomijo delovanja prenosnikov, saj pri polni obremenitvi porabijo do 45 do največ 55 vatov električne moči. Za dodatno varčevanje z električno energijo je zadolžen poseben sistem, ki poskrbi za izklop posameznega procesorska jedra, v kolikor ta ni potreben.

V novincih je vgrajen pomnilniški krmilnik za sistemske pomnilnike DDR3-1333 (Extreme Edition) oziroma DDR3-1066, kar odpravlja potrebo po uporabi klasičnega zunanjega vodila FSB. Med vidnejšimi tehnologijami najdemo še Intel Hyper-Threading (za aplikacije z večjedrno podporo) in Intel Turbo Boost (za aplikacije z enojedrno podporo).

Najzahtevnejšim opravilom je kos štirijedrni procesor Core i7 920XM Extreme Edition takta 2,0 GHz, medtem ko »običajnim« računalničarjem povsem ustrezata cenejša modela Core i7 820QM (1,73 GHZ) in Core i7 720QM (1,6 GHz). Najšibkejši model iz družine 720 ima za shranjevanje vmesnih izračunov na voljo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika L3, zmogljivejši inačici pa kar 8 MB.

Ob nakupu tisoč kosov procesorjev Core i7 920XM Extreme Edition bodo morali trgovci onkraj luže odšteti 1.054 ameriških dolarjev na kos. Procesor Core i7 820QM je skoraj polovico cenejši (546 dolarjev). Za najšibkejši model pa bodo morali trgovci odšteti le 364 dolarjev.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku