Telefoni
23.07.2011 08:24
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilni bonton

50 % vprašanih bi se raje odreklo čokoladi in ostalim sladkarijam, kot pa da bi se mobilnemu telefonu odpovedali zgolj za en teden.
50 % vprašanih bi se raje odreklo čokoladi in ostalim sladkarijam, kot pa da bi se mobilnemu telefonu odpovedali zgolj za en teden.

Podjetje Redshift Research je po naročilu Intela v maju izvedlo neodvisno raziskavo o obnašanju potrošnikov pri uporabi mobilne telefonije in sicer na območju Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike.
Mobilne tehnologije so postale neločljiv del vsakdanjega življenja, na kar kažejo tudi rezultati, saj 67 % vprašanih dnevno preverja sporočila na mobilnem telefonu, medtem ko jih 23 % to stori še preden vstanejo iz postelje.

Danes verjetno ni več človeka, ki ne bi razumel potrebe po stalni povezanosti z virtualnim svetom, kakor tudi stalnega dostopa do najnovejših informacij. Na primer, če ob kavi s prijatelji hkrati preverjate tudi vaš Facebook profil, bo le 7 % vprašanih menila, da je to početje problematično, medtem ko vas bo samo 9 % vprašanih označilo za čudaka, če boste na dopust s seboj vzeli tudi vaš prenosni računalnik. Zanimivo je dejstvo, da bi se kar 50 % vprašanih raje odreklo čokoladi in ostalim sladkarijam, kot pa da bi se mobilnemu telefonu odpovedali zgolj za en teden, medtem ko jih 54 % pravi, da jim njihov mobilni ljubljenček pogosto služi tudi kot statusni simbol.

No, na srečo (ali pa tudi ne) nekatere omejitve še vedno obstajajo: najbolj neprimerno mesto za uporabo mobilne tehnologije tako ostaja družinska jedilna miza, medtem ko 61 % anketirancev meni, da bi morali uvesti nekaj osnovnih pravil, ki bi določale uporabo mobilnih naprav na javnih mestih. Potreba po mobilnem bontoni se v največji meri nanaša na uporabo družbenih omrežij, ki zasedajo večino podatkovnega prometa na mobilnih napravah. Tako se kot najbolj sporna šteje uporaba uporabniškega profila nekoga drugega, duhovito označevanje slik prijateljev, kot tudi prekomerno razkrivanje najrazličnejših osebnih podatkov. Anketiranci se prav tako zavedajo nevarnosti mobilnih naprav, saj jih kar 67 % vprašanih za nevarno početje smatra pisanje sporočil med vožnjo avtomobila.


Prijavi napako v članku