Računalništvo, telefonija
19.05.2012 14:14

Deli z drugimi:

Share

Mobilne naprave, varnost podatkov

Vse večja uporabnost mobilnih naprav je v delovanje marsikaterega podjetja prinesla občutne spremembe na področju povezanosti zaposlenih s podjetjem. Ti pri svojem delu uporabljajo mobilne naprave, s tem pa lahko v veliki meri vplivajo na varnost podatkov podjetja.
Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Varnost računalniškega sistema je postala že nujnost za dobro poslovanje, medtem ko je na področju mobilnih naprav stanje vse prej kot zadovoljivo.Ravno tako je na področju zasebne uporabe mobilnih naprav. Na trgu je ogromno naprav, aplikacij in omrežij, ki omogočajo vedno več mobilnih storitev in uporabniki se teh poslužujejo v vedno večji meri. Nedavna raziskava, ki so jo pripravili pri Juniper Networks, je pokazala, da povprečen uporabnik danes uporablja kar tri prenosne naprave z internetno povezavo. Raziskava je bila res opravljena v informacijsko razvitih družbah, vendar le ta nakazuje trend tudi za preostali svet. Velika večina 76 odstotkov vprašanih, je za dostop do občutljivih podatkov, kot so finančni, zdravstveni ali poslovni podatki, že uporabila eno izmed prenosnih naprav. Še bolj izrazita večina je pri tistih, ki svoje zasebne naprave uporabljajo za službene oziroma poslovne namene, takih je bilo kar 89 odstotkov (Juniper Networks, 2012). Tu gre za novo vrsto politike »bring your own device« ali krajše BYOD, ki se širi tako na pobudo nadrejenih, kot tudi samih zaposlenih. To pa seveda predstavlja novo varnostno tveganje za podjetje, saj zasebnih naprav IT administratorji ne morejo nadzorovati, hkrati pa lahko pride tudi do izgube same naprave ali namernega »odtekanja« poslovnih informacij.

Poleg tega pa se dnevno pojavljajo nove grožnje za mobilne naprave. V lanskem letu so pri Juniper Networks zaznali kar 155% povečanje groženj za mobilne naprave, medtem ko je samo v prvi četrtini leta 2012 zaznanih 8608 novih groženj za mobilne naprave! Večina teh programov je namenjena iskanju in zlorabi osebnih, poslovnih in finančnih podatkov.

Vsi trendi kažejo, da se bo trg mobilnih naprav in aplikacij še naprej razvijal, hkrati s tem pa se bo seveda povečevalo tudi število groženj. Podjetja in tudi zasebni uporabniki bodo morali poiskati načine, da se izognejo morebitnim nevarnostim, s katerimi se lahko srečajo pri uporabi mobilnih tehnologij. Podjetje ESET je kot odgovor za že obstoječe in prihajajoče grožnje mobilnim napravam, pripravilo celostni varnostni paket ESET Mobile Security, ki deluje na pametnih telefonih z operacijskimi sistemmi Windows Mobile, Symbian in Android, ter tabličnih računalnikih, ki uporabljajo operacijski sistem Android. Program temelji na enakem naprednem hevrističnem pogonu ThreatSense® kot ga uporabljata že uveljavljeni rešitvi za osebne računalnike ESET NOD32 Antivirus in ESET Smart Security. ESET Mobile Security poleg tega vključuje tudi požarni zid, ki spremlja ves dohodni in odhodni promet, ki se izmenjuje preko Wi-Fi, Bluetooth, GPRS, EDGE in ostalih povezav. Podjetja lahko za nadzor in administracijo svojih mobilnih naprav uporabljajo napredno nadzorno konzolo, zasebni uporabniki, pa lahko na svojem pametnem telefonu upravljajo z ESET Mobile Security na preprost način z uporabo enostavnega menija.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku