Računalništvo, telefonija
18.10.2018 16:00

Deli z drugimi:

Share

MIT je razkril milijardni načrt nove univerze, posvečene umetni inteligenci

MIT je razkril milijardni načrt nove univerze, posvečene umetni inteligenci
MIT je razkril milijardni načrt nove univerze, posvečene umetni inteligenci

Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT) je verjetno ena najbolj znanih izobraževalnih ustanov na svetu. Posebej je znana na področju naravoslovja in tehnologije, poleg tega pa so vodilni tudi na področjih upravljanja, ekonomije, jezikoslovja, političnih znanosti in filozofije.

V zadnjih letih MIT lahko označimo tudi kot enega od “rojstnih krajev” umetne inteligence, kajti tamkajšnji raziskovalci, inženirji in študenti dosegajo na tem podoročju izjemne rezultate. Pred kratkim so objavili novico, da načrtujejo prestrukturiranje akademskega programa na področju tehnologije, s poudarkom na umetni inteligenci. Z bogatim zaledjem v višini ene milijarde ameriških dolarjev bo MIT ustvaril novo akademsko in študijsko okolje, ki bo združevalo umetno inteligenco, učenje strojev in znanost o podatkih z ostalimi akademskimi disciplinami. Do danes je to največja finančna investicija na področju umetne inteligence, ki jo je v zgodovini ZDA napovedala (in izvedla) katerakoli akademska institucija. Kljub temu, da morda objekt na sliki ne izgleda najbolj futurističen, je toliko bolj “napredna” vsebina notranjosti.


Nova šola: Nova univerza računalništva je trenutno v fazi gradnje, in sicer je kar 350 milijonov ameriških dolarjev prispeval Stephen A. Schwarzman, glavni izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Blackstone. Schwarzman ni prvič prispeval za raziskave na področju umetne inteligence, temveč je že recimo doniral milijarde dolarjev ostalim institucijam, ki se prav tako ukvarjajo z umetno inteligenco. Stephen A. Schwarzman College of Computing bo prinesel 50 novih fakultetnih pozicij in številne štipendije za študente. Nova šola naj bi bila po zadnjih podatkih odprta septembra 2019, in bo do leta 2022, ko se uradno odprejo tudi novi prostori, gostovala v že obstoječih prostorih MIT.


Povsod sami podatki: Podatki in računalništvo imajo že tako ali tako velik vpliv na humanistične znanosti. Učenje strojev in umetne inteligence pa bi lahko imelo še večji vpliv. Rafel Reif, predsednik MIT-ja, je v izjavi povedal, da bo nov pristop pripeljal do tega, da bodo študenti in raziskovalci naučeni, kako uporabljati umetno inteligenco znotraj svojih disciplin in ne bodo ločevali med računalniškimi znanostmi in ostalimi oddelki. Dodal je še, da je ta korak bil še kako potreben, kajti računalništvo, podatki in umetna inteligenca z neverjetno hitrostjo “spreminjajo svet”. “Računalništvo ni več domena strokovnjakov, namreč je vseprisotna in zato jo moramo razumeti in obvladati praktično vsi”, je dodal Reif.

Etični zadržki: Ena poglavitnih funkcij nove univerze bo tudi ta, da bo spodbujala študente in raziskovalce, naj razmišljajo o potencialnem vplivu računalništva in umetne inteligence. To je danes zelo pomembna tematika, ravno zaradi hitrosti, s katero se tehnologija širi na vse konce in kraje. Zavedati se je potrebno, da se je “big data” postavil kot ključen faktor na področju politike, učenje strojev pa ima recimo velik vpliv na to, kdo bo dobil službo, kakšno kazen bo kdo dobil ipd. Tukaj seveda na vsakem koraku tiči kakšno kočljivo etično vprašanje, o katerem bodo na MIT-ju morali razmišljati z enako vnemo kot verjetno razmišljajo o inovacijah na področju tehnologije in ostalih disciplin.

Ključne zaobljube na področju umetne inteligence: MIT je do danes že uspel izpeljati kar nekaj velikih projektov na področju umetne inteligence. V začetku letošnjega leta se je inštitut podal v novo veliko iniciativo, imenovano Quest for Intelligence, ki cilja na velika odkritja na področju umetne inteligence. Cilj iniciative je združiti raziskovalce iz kognitivnih znanosti, nevroznanosti in seveda računalniških znanosti. MIT cilja na širino, ki bi jo tovrstno sodelovanje zagotovo dalo.

Vzpon umetne inteligence: Schwarzman je povedal, da si želi, da bi vlada ZDA bila bolj pogumna, ko je govora o umetni inteligenci in vseh zgoraj omenjenih tehnologijah. “Želimo si in upamo, da bo naša ambiciozna iniciativa služila kot primer dobre prakse, da so takšne investicije v umetno inteligenco enostavno nujno potrebne, če želimo, da imajo ZDA vodilni glas pri oblikovanju prihodnosti teh močnih transformativnih tehnologij”, je dodal Schwarzman.

MIT je akademska entiteta z ogromno težo, ki v svetu tehnologije in njenega razvoja pomeni veliko. S tem, ko bo predstavljeni projekt zaživel, bodo ne samo področje umetne inteligence, temveč tudi učenje strojev, podatkovne znanosti in ostale povezane discipline zaživele v povsem drugačni luči, kajti že sam pristop bo po vsej verjetnosti drugačen. S tem, ko MIT vstopa v milijardni projekt, lahko pričakujemo nove inovacije in hitrejši razvoj tehnologije prihodnosti.


Prijavi napako v članku