Računalništvo, telefonija
08.02.2006 11:03

Deli z drugimi:

Share

Ministrska konferenca držav CEEPUS v Ljubljani

Republika Slovenija oziroma Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki predseduje programu CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies), bo 17. februarja v Ljubljani gostila 12. ministrsko konferenco držav CEEPUS. Konferenca bo v hotelu Mons.

Članice programa CEEPUS so Albanija, Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Makedonija, Poljska, Romunija, Slovaška, Srbija in Črna gora ter Slovenija. Udeležbo na konferenci v Ljubljani so potrdile že vse države članice, potrjena pa je tudi udeležba ministrov, pristojnih za visoko šolstvo iz Avstrije, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije ter Slovenije. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan, ki je predsedovanje programu CEEPUS lani prevzel od Avstrijcev, bo na konferenci v Ljubljani predsedovanje predal drugi državi članici.

Osnovni cilj programa CEEPUS je ustvariti multilateralno sodelovanje na področju visokega šolstva v državah Srednje Evrope s pomočjo mobilnosti študentov in profesorjev, s poudarkom na priznavanju študentskih obdobij. Program CEEPUS pomeni dopolnitev programom EU, saj omogoča izmenjavo tudi med državami nečlanicami EU in je postal model učinkovitega multilateralnega sodelovanja v regiji. Organiziran je zelo racionalno tako glede financiranja kot administriranja. Vsaka država članica mora zagotoviti le štipendije za tuje študente in profesorje, za najmanj sto mesecev. Slovenija, na primer, jih zagotavlja za 320 mesecev.

Delovanje programa CEEPUS v Sloveniji ocenjujemo kot zelo uspešno. Doslej je bilo v program vključenih preko 60 visokošolskih zavodov oziroma posameznih oddelkov, tako da je slovenski visokošolski sistem sodeloval s preko 350 tujimi institucijami. V minulih desetih letih je Slovenija s sodelujočimi državami izmenjala preko 2500 študentov in profesorjev.

V tem študijskem letu je Slovenija z vsemi tremi univerzami vključena v 19 od 35 obstoječih univerzitetnih mrež. Kot ustanovna podpisnica Sporazuma CEEPUS se je Slovenija izkazala kot ena najbolj dejavnih partneric v tem prostoru.


Prijavi napako v članku