Računalništvo, telefonija
29.07.2012 13:47

Deli z drugimi:

Share

Miniaturna delavnica v kovčku

Miniaturna delavnica je nadvse praktična in uporabna!
Miniaturna delavnica je nadvse praktična in uporabna!

Miniaturizacija je vse bolj prisotna med nami. Raziskovalca ameriškega tehnološkega inštituta MIT (Massachusetts Institute of Technology) sta šla še nekoliko dlje, saj jima je kot prvima uspelo v kovček »zapakirati« celo delavnico. Kovček, ki sta ga pripravila raziskovalca Ilan Moyer in Nadya Peek, se lahko uporablja za izdelavo bogate palete raznovrstnih stvari oziroma predmetov – vključno s podvojitvijo samega kovčka.

Raziskovalca ameriškega tehnološkega inštituta MIT sta v kovček »vgradila« stroj za natančno rezanje, tridimenzionalni tiskalnik in celo CNC stroj. Slednji je sestavljen iz dveh glavnih delov: stroja, na katerem se izvaja obdelava delov in CNC krmilnika, ki to obdelavo krmili. Potencial, ki ga ima miniaturna delavnica, je nadvse impresiven. Z njo lahko kjerkoli in kadarkoli izdelamo karkoli si v tistem trenutku zaželimo.

Delovanje izjemno uporabne miniaturne delavnice raziskovalcev ameriškega tehnološkega inštituta MIT si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/eMH0v. Tu je prikazano, kako lahko kovček uporabimo v vlogi tridimenzionalnega tiskalnika. Ta je pripravljen na delo v zgolj nekaj sekundah, Kljub temu je pri delu nadvse natančen. Za to poskrbi tudi računalniški sistem, ki nadzira celoten proces tiskanja.

Raziskovalca ameriškega tehnološkega inštituta MIT žal nista razkrila, ali nameravata njihov izum komercializirati. Mi seveda upamo da se bosta za to odločila in da se bo zanj ogrel kakšen od vodilnih proizvajalcev tovrstnih naprav. Miniaturna delavnica nam bi zagotovo večkrat prišla v poštev pri domačih opravilih. Mar ne?


Prijavi napako v članku