Računalništvo, telefonija
12.07.2011 14:07
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Milijarda slikovnih točk

Gaina kamera je največja digitalna kamera, ki je bila kadarkoli proizvedena za kakšno vesoljsko misijo.
Gaina kamera je največja digitalna kamera, ki je bila kadarkoli proizvedena za kakšno vesoljsko misijo.

Ko slišimo ime GAIA, naš spomin avtomatično pomisli na Whoopi Goldbergško ozvočeno Mati Zemljo iz risanega filma Captain Planet. Ne, to ni ta GAIA, vendar pa ima vseeno opraviti s planeti. Evropska vesoljska agencija (ESA) je namreč konstruirala digitalno kamero z ločljivostjo ene milijarde slikovnih točk, ki bo v sklopu misije Gaia služila za raziskovanje vesolja. Sonda Gaia bo z omenjeno kamero imela nalogo kartiranja tisoče milijonov zvezd, ki jih bo v obdobju petih let posnela kar 70-krat.

Sama kamera je mozaik sestavljen iz 106 CCD (charge-coupled device) modulov, ki so med seboj razmaknjeni za približno en milimeter. Celotna konstrukcija kamere tehta več kot 20 kg in ima dimenzije 1 x 0,5 m, medtem ko imajo nekateri deli kamere prav posebne namene, kot so spektrometer ter rdeči in modri fotometer.

Sonda Gaia bo pri svojem delu ves čas rotirala, s čimer bo zajela karseda največjo površino atmosfere. Od Zemlje bo oddaljena za 1,5 milijona kilometrov, delovala pa bo pri temperaturi od minus 110 stopinj Celzija. Sestavljanje vseh delov sondine kamere bi se moralo končati do letošnjega oktobra.


Prijavi napako v članku