Računalništvo, telefonija
02.12.2004 17:23
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft za »Mesto prostovoljcev«

Slovenski Microsoft ter Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) sta zopet združila moči pri zmanjševanju razkoraka na področju dostopa do informacijskih tehnologij ter izobraževanja. Tokrat sta z donacijo Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto tovrstna prizadevanja usmerila k tistim, ki nesebično delijo svoj čas za dobro posameznikov in celotne družbe – k prostovoljcem.

V tednu, ko potekajo številne prireditve ob mednarodnem dnevu prostovoljcev, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto odpira vrata računalniške učilnice. Microsoft je namreč v okviru programa »Učimo se za življenje« društvu podaril računalnike z monitorji in programsko opremo, ki so jo namestili člani društva sloWUG, podjetje Kompas Xnet pa mu je odstopilo svoje učne načrte za usposabljanje lokalnih skupnosti.

V Novem mestu na področju socialnega varstva deluje prek 30 nevladnih organizacij (invalidskih, humanitarnih in organizacij za samopomoč). Te v svojih vrstah združujejo več kot 1.600 prostovoljcev, zato si je občina prislužila naziv »Mesto prostovoljcev«, ki ji ga je podelilo združenje za promocijo prostovoljstva Slovenska filantropija. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je nevladna in neprofitna organizacija, katere temeljno poslanstvo je širjenje in razvoj prostovoljnega dela, predvsem na področju socialnega varstva, vzgoje in kulture, ustvarjanje pogojev za dvig kakovosti življenja otrok in mladostnikov ter promocija vrednot solidarnosti, strpnosti in medkulturnega dialoga. Društvo prek številnih programov in projektov deluje tako na lokalni kot mednarodni ravni.

Učilnica s sedmimi računalniki, v kateri bodo potekali različni tečaji in izobraževanja, bo namenjena prostovoljcem nevladnih organizacij ter otrokom, mladim in odraslim, ki nimajo možnosti za računalniško izobraževanje, a se želijo naučiti uporabe računalnika, interneta, se izobraziti na področju informacijskih tehnologij, povečati svoje možnosti pri iskanju nove zaposlitve ali sodelovati pri razvoju lokalnih skupnosti. Strokovno pomoč pri namestitvi in konfiguraciji opreme v novi učilnici novomeškega Društva za razvijanje prostovoljnega dela je ponudilo Slovensko združenje uporabnikov operacijskega sistema Windows, sloWUG. To združuje tako IT-profesionalce iz različnih podjetij kakor tudi posameznike, ki so pripravljeni svoje znanje nesebično deliti z drugimi. Microsoft pa se je pri tem povezal tudi s podjetjem Kompas Xnet, ki je društvu odstopilo svoje učne načrte za usposabljanje lokalnih skupnosti.


Prijavi napako v članku