Programska oprema
14.03.2006 11:43

Deli z drugimi:

Share

Microsoft z novo pobudo za boj proti piratstvu


Piratskih kopij Microsoftove programske opreme je na milijone.

Microsoft je predstavil pobudo Genuine Software Initiative, v okviru katere bo svoj boj proti ponarejanju programske opreme in drugim oblikam piratstva usmeril v enoten napor na strateških področjih izobraževanja, razvoja in uveljavljanja zakonodaje. Microsoft si prizadeva, da bi zaščitil svoje stranke in partnerje pred ponarejeno programsko opremo ter je v okviru svojih prizadevanj predstavil že več pobud in tehnologij, s katerimi lahko uporabniki in prodajalci preverijo pristnost programske opreme ter si tako zagotovijo varnost in dostop do dodatnih možnosti.

Microsoft je v okviru svojih prizadevanj zaščititi uporabnike in prodajalce pred ponarejenimi izdelki in drugimi oblikami piratstva predstavil novo pobudo Genuine Software Initiative. Pobuda bo številne dejavnosti in naložbe podjetja v boj proti ponarejanju programske opreme in drugim oblikam piratstva osredotočila v enoten in usmerjen napor. V okviru pobude bodo naložbe usmerjene na tri strateška področja, in sicer na področje izobraževanja, razvoja in uveljavljanja zakonodaje.

Piratstvo in ponarejanje programske opreme sta veliki težavi za celoten tehnološki sektor. Organizacija Business Software Alliance (BSA) ocenjuje, da je 35 odstotkov programske opreme na svetu ponarejene ali drugače ilegalne. Raziskava podjetja IDC o vplivu piratstva na gospodarstvo je pokazala, da bi znižanje stopnje piratstva za 10 odstotkov v naslednjih štirih letih ustvarilo 2,4 milijona novih delovnih mest in 400 milijard USD v gospodarski rasti.

Med ključne vidike zaščite uporabnikov in podjetij pred ponarejeno programsko opremo sodijo napori na področju izobraževanja. Pri tem se je treba osredotočiti na dviganje zavesti o vprašanjih in uporabnikom ponuditi načine, ki jim omogočajo, da odkrijejo ponarejeno programsko opremo. Microsoft na področju dvigovanja zavesti sodeluje z industrijskimi partnerji ter obvešča stranke o naraščajočih tveganjih, povezanih z nakupom in namestitvijo ponarejene programske opreme. Med najpomembnejšimi grožnjami so tako spletne trgovine, ki prodajajo programsko opremo, pogosto pa stranke okužijo s škodljivo programsko opremo ali pa jim ne zagotovijo polnega izdelka. Microsoft je zabeležil že tudi primer kraje informacij o kreditnih karticah.

Poleg povečanih tveganj na področju kraje identitete lahko nakup in namestitev nelegalne programske opreme uporabnikom preprečita pridobivanje posodobitev in dodatkov, kot so nove različice Microsoft Windows Media Player ali Microsoft Internet Explorer. Dostop do teh izdelkov je omogočen uporabnikom pristne programske opreme Microsoft Windows. Za potrditev legalnosti svojega izdelka in dostop do dodatne programske opreme imajo uporabniki na spletni strani http://www.microsoft.com/genuine na voljo posebna orodja, s katerimi je postopek potrditve varen in preprost.

Pobuda Genuine Software Initiative vključuje povečane naložbe v naslednja področja:
* Izobraževanje: Microsoft dviguje raven zavesti med strankami in prodajalci, kar jim omogoča, da se bolje zaščitijo in zagotovijo, da so njihove licence urejene. Microsoftove spletne strani, kot je http://www.microsoft.com/resources/howtotell/sl/default.mspx nudijo podrobne informacije in primere ponarejene programske opreme.

* Razvoj: Microsoft nadaljuje z vlaganji v tehnologije za preprečevanje ponarejanja in zaščito svoje intelektualne lastnine ter obveščanje uporabnikov o prisotnosti ponarejene programske opreme. Te tehnologije vključujejo izboljšave v programu Windows Genuine Advantage.

* Uveljavljanje zakonodaje in pravic: Microsoft dejavno podpira vladne uslužbence in organe pregona, ki se borijo proti ponarejeni programski opremi. Letos je Microsoft prek spletne strani Microsoft Windows Genuine Advantage in elektronskega naslova piracy@microsoft.com prejel na tisoče prijav ponarejene programske opreme, ki so omogočile začetek številnih civilnih tožb proti piratom programske opreme.


Prijavi napako v članku