Telefoni
14.09.2011 08:44

Deli z drugimi:

Share

Microsoft še bogatejši na račun Androida in Chroma OS

Več prodanih mobilnih naprav Android pomeni več zaslužka za Microsoft!
Več prodanih mobilnih naprav Android pomeni več zaslužka za Microsoft!

Na začetku junija smo razkrili, da Microsoft na račun Androida zasluži kar petkrat več denarja kot z lastnim mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone 7. Programskemu gigantu je pred kratkim sekira ponovno padla v med, saj mu je v izvensodni poravnavi uspelo sklenili dogovor še s podjetjema Acer in ViewSonic. Ta mu bosta za vsako prodano napravo Android plačevala »pošteno odškodnino« zaradi kršitve patentov.

Na podlagi sklenjenega dogovora bo Microsoft prejel denar od vsakega prodanega pametnega mobilnega telefona in tabličnega računalnika, na katerem bo prednameščen operacijski sistema Android oziroma Chrome OS. Microsoft je odločitev podjetji Acer in ViewSonic pričakovano pozdravil. V izjavi za javnost je zapisal, da je ponosen na to, da bosta podjetji s tem lahko koristili prednosti njihovega programa za deljenje avtorskih pravic.

Seznam podjetji, ki Microsoftu že plačujejo za uporabo mobilnega operacijskega sistema Android je dolg kot jara kača. Poleg podjetji HTC in Samsung, namreč najdemo še General Dynamics, Velocity Micro, Wistron in Onkyo. Ta seznam se v bližnji prihodnosti utegne še podaljšati. Microsoft je namreč vložil tožbi še zoper podjetji Motorola in Barnes&Noble. Če mu bo ameriška sodna veja oblasti naklonjena, si računalniški gigant iz naslova prodaje mobilnih naprav Android in Chrome OS lahko obeta še dodaten zaslužek.


Prijavi napako v članku