Računalništvo, telefonija
20.11.2020 08:32
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Poseben čip za večjo varnost računalnikov Windows

Varnostno čipovlje Microsoft Pluton nas bo varovalo pred spletnimi napadalci.
Varnostno čipovlje Microsoft Pluton nas bo varovalo pred spletnimi napadalci.

Osebni računalniki so vse pogostejša tarča napadalcev. Zato ne preseneča, da so pri podjetju Microsoft v sodelovanju s podjetji AMD, Intel in Qualcomm pripravili novo rešitev, ki naj bi dodatno izboljšala varnost osebnih računalnikov. Gre za posebno varnostno čipovje, imenovano Pluton, ki je pravzaprav namenska oprema, namenjena zagotavljanju večje varnosti.

Varnostno čipovje Microsoft Pluton sicer ni novost, saj se že nahaja v igralni konzoli Xbox One. Kmalu pa bo zagotavljalo varnost še za osebne računalnike, ki poganjajo operacijski sistem Windows 10. Novo čipovje se bo nahajalo neposredno v procesorju, kar pomeni, da bo zagotavljajo emulacijo varnostnega čipovja oziroma sistema Trusted Platform Module (TPM).

Z uporabo varnostnega čipovja Microsoft Pluton naj bi bili uporabniki osebnih računalnikov Windows precej bolj varni pred napadalci. To bo namreč zagotavljalo varovanje podatkov za dostop, sistemov za prepoznavo uporabnikov, šifrirnih ključev in osebnih informacij. Novost naj bi v izdelkih prihodnje generacije najprej vgradila podjetja Intel, Qualcomm in AMD, kar pomeni, da pred napadalci ne bodo zaščiteni le osebni računalniki, ampak tudi tablični računalniki in druge mobilne naprave.


Prijavi napako v članku