Tablični računalniki
07.11.2012 07:36

Deli z drugimi:

Share

Microsoft pričel razvoj 64-bitnega Windowsa RT

Bodo osebni in prenosni računalniki kmalu postali odveč?
Bodo osebni in prenosni računalniki kmalu postali odveč?

Meje med mobilnimi napravami in osebnimi računalniki se brišejo. S pametnimi mobilnimi telefoni in tabličnimi računalniki lahko namreč že danes opravljamo večino nalog, ki smo jih še pred kratkim lahko le z osebnimi računalniki. Ker bodo morale mobilne naprave že v bližnji prihodnosti »prevzeti« vse naloge osebnih in prenosnih računalnikov, se na to pripravljajo tako proizvajalci strojne kot programske opreme. Nedavna naveza med podjetjema Microsoft in AMR to le potrjuje.

Podjetje ARM za mobilne naprave pripravlja 64-bitne procesorje družine Cortex-A50. Ker bo nova družina procesorjev temeljila na osnovi 64-bitne tehnologije, bodo proizvajalci pametne mobilne telefone in tablične računalnike lahko pričeli opremljati s sistemskimi pomnilniki s skupno kapaciteto več kot štiri gigabajte. Z njimi bo seveda moč poganjati tako 32-bitne kot 64-bitne aplikacije.

Podjetje ARM pri pripravi nove družine procesorjev tesno sodeluje z Microsoftom. Ta bo za novince pripravil 64-bitno različico mobilnega operacijskega sistema Windows RT. Ker pa se je razvoj novega operacijskega sistema šele pričel, je podjetje iz Redmonda vsaj zaenkrat zelo skopo z informacijami. Prve mobilne naprave s 64-bitnim procesorjem ARM naj bi bile nared leta 2014. Zato gre pričakovati, da bo tedaj nared tudi 64-bitna različica mobilnega operacijskega sistema Windows RT.


Prijavi napako v članku