Programska oprema
09.11.2006 09:58
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft preganja prodajalce na spletnih dražbah

Microsoft je v okviru prizadevanj za zaščito potrošnikov in podjetij pred tveganji, povezanimi s ponarejeno programsko opremo, napovedal več kot 50 pravnih postopkov proti spletnim trgovcem, ki preko priljubljenih dražbenih strani prodajajo neoriginalno programsko opremo. Postopki vključujejo 15 trgovcev v ZDA, 10 na Nizozemskem, 7 v Franciji ter 6 tako v Nemčiji kot Veliki Britaniji. Dodatni postopki bodo sproženi tudi v Argentini, Avstraliji, Avstriji, Belgiji, Koreji in na Poljskem. Gre za največjo tovrstno Microsoftovo akcijo proti ponarejevalcem doslej, ki bo prvič poenotila globalna prizadevanja podjetja na tem področju.

Manj kot teden dni po raziskavi o tveganjih, povezanih z uporabo neoriginalne programske opreme, ki jo je za Microsoft opravilo podjetje IDC, in šest tednov po analizi neoriginalnih diskov, ki jo je opravil Microsoft, je Microsoft sprožil številne pravne postopke proti prodajalcem neoriginalne programske opreme. Postopki so usmerjeni proti prodajalcem, ki so za prodajo ponarejene programske opreme nič hudega slutečim potrošnikom in podjetjem uporabljali eBay ali druge dražbene spletne strani. Večina obtožencev je pred začetkom postopkov prejela opozorilo, vključno s pisnim pozivom k prenehanju prodaje in/ali odstranitvijo njihove dražbe s strani gostitelja le-te. V vseh primerih so preiskava in/ali nakupi razkrili kršitev avtorskih pravic in zaščitenega imena.

Številni prodajalci ponarejene programske opreme so bili identificirani na podlagi sporočil, ki so jih posredovali uporabniki preko Microsoftovega programa Windows Genuine Advantage (WGA). V okviru programa WGA lahko uporabniki preverijo, ali je njihova Microsoftova programska oprema originalna, nato pa si lahko na svoj računalnik prenesejo programsko opremo, posodobitve in druge posebne ponudbe. Program je namenjen tudi krepitvi zavesti o dodatni vrednosti originalne programske opreme Windows in izobraževanju potrošnikov o potencialnih tveganjih, povezanih s ponarejeno programsko opremo.


Prijavi napako v članku