Računalništvo, telefonija
26.02.2010 11:14
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft napovedal masovno ofenzivo zoper pošiljatelje neželenih elektronskih sporočil

Sporočilom SPAM ni in ni videti konca!
Sporočilom SPAM ni in ni videti konca!

Največja programska hiša na svetu je napovedala lov na upravljavce t. i. botnet omrežij, ki s pomočjo škodljivih programskih kod nadzirajo delovanje tujih računalniških sistemov preko oddaljenega dostopa. Spletni kriminalci zombi računalnike uporabljajo predvsem z namenom izvajanja distribuiranih napadov za zavračanje storitev (Distributed Denial of Services – DDoS) in za razpošiljanje neželenih elektronskih sporočil.

Microsoft je lov na spletne kriminalce začel sila obetavno, saj je s pomočjo sodne veje oblasti in računalniške forenzike dokončno pokopal enega najbolj nevarnih botnet omrežij Waledac. Ta je bil “odgovoren” tako za masovno razpošiljanje neželenih elektronskih sporočil kot tudi za širjenje nove različice računalniškega črva Downadup, ki je poznan tudi pod imenom Conficker. Ameriško sodišče je s pomočjo programskega giganta izključilo kar 277 domen .com, ki so jih spletni kriminalci uporabljali za upravljanje z botnet omrežjem.

Na ta način je Microsoft iz svetovnega spleta dokončno izločil botnet omrežje Waledac, preko katerega so nepridipravi dnevno razposlali okoli 1,5 milijarde neželenih elektronskih sporočil. K dosegu končnega cilja je levji delež pripomogla tudi Microsoftova programska oprema Malicious Software Removal Tool. Prvi konkretni rezultati masovne operacije programskega giganta zoper upravljavce botnet omrežij naj bi bili vidni kmalu.


Prijavi napako v članku