Spletni brskalniki
02.04.2024 11:07
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Edge z omejitvijo porabe pomnilnika

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Microsoft v najnovejši različici Edge Canary preizkuša drsnik za uporabo RAM-a. Ta nastavitev prisili Edge, da omeji porabo pomnilnika in lahko izboljša delovanje drugih aplikacij v vašem sistemu.

Omejevalnik pomnilnika RAM je nameščen v plošči Edge Browser Essentials poleg orodij za varčevanje z energijo in varno brskanje. Kliknite ikono srčka v orodni vrstici Edge, izberite največjo količino RAM-a, ki jo želite uporabiti za Edge, in nadaljujte s svojim življenjem. Tako preprosto je.

Za razliko od brskalnika Google Chrome, ki je zloglasni porabnik pomnilnika, brskalnik Edge deluje precej skromno. Dvomimo, da bo ta funkcija za povprečnega uporabnika veliko spremenila, čeprav je lahko uporabna pri igranju iger ali uporabi računalnika s premajhno močjo. Zahtevate lahko tudi, da Edge omeji uporabo RAM-a samo, ko je odprta računalniška igra. Microsoft v tem beta preizkusu ne ponuja nobenih drugih naprednih možnosti ali funkcionalnosti.

Edge ni prvi brskalnik, ki ima omejevalnik porabe RAM-a. Opera GX, »brskalnik za igre«, je bil z omejevalnikom RAM-a opremljen že pred petimi leti. Kljub temu je lepo videti to funkcijo tudi v drugih spletnih brskalnikih, zlasti tistem, ki tekmuje z Google Chromom. Vendar pa Edge in Chrome že vsebujeta nekatere funkcije za optimizacijo pomnilnika, kot je stanje mirovanja zavihkov. Ker je operacijski sistem Windows odgovoren za upravljanje sistemskih virov, so prednosti omejevalnika RAM-a v brskalniku nekoliko vprašljive. Vaš računalnik bi že zdaj moral samodejno dodeliti ustrezno količino sistemskega pomnilnika za video igre in druge aplikacije in v večini primerov ta samodejni postopek deluje dobro.

Če imate težave z zmogljivostjo računalnika, ko je Edge odprt, preizkusite to novo funkcijo. Vedite le, da bo zaradi tega Edge verjetno počasnejši. Bodite pozorni in preverite, ali vaše druge aplikacije delujejo hitreje, ko omejite uporabo pomnilnika Edge, in če ni opaznega izboljšanja, predlagamo, da onemogočite omejevalnik RAM-a.

Omejevalnik RAM-a v Edgu je trenutno v beta različici, tako da ni nujno, da ga že imate na voljo. Če želite preizkusiti funkcijo, morate namestiti najnovejšo gradnjo Edge Canary. V prihodnji posodobitvi bo uveden v stabilne različice brskalnika Edge.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Microsoft Edge

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več