Programska oprema
05.12.2007 07:59

Deli z drugimi:

Share

Microsoft boj proti piratstvu prilagaja novim grožnjam


Pirati so kaj hitro zlomili zaščito Windows Viste.

Microsoft je v okviru celovitih naporov, usmerjenih proti piratstvu svoje programske opreme, napovedal nove korake za zaščito operacijskega sistema Windows Vista pred odkritimi načini ponarejanja. Podjetje pripravlja posodobitve, ki bodo onemogočile dve znani vrsti zlorab aktivacijskega procesa za sistem Windows Vista. Posodobitve bodo del prvega servisnega paketa za ta operacijski sistem, ki bo na voljo v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Microsoft je napovedal, da bo v okviru prvega servisnega paketa za operacijski sistem Windows Vista okrepil boj proti piratstvu. To ostaja velik izziv za mnoge panoge, saj pirati posegajo po vse naprednejših metodah ponarejanja, še posebej pa je pod udarom industrija programske opreme. Raziskave organizacije Business Software Alliance (BSA) ocenjujejo, da je globalna letna raven piratstva programske opreme 35 odstotkov, v nekaterih državah pa se ta delež povzpne na kar 80 odstotkov.

Microsoft bo v okviru servisnega paketa onemogočil dva znana načina, kako se izogniti aktivacijskemu procesu, ki se uporabljata pri večini ponarejenih kopij Windows Viste na trgu. Podjetje je prav tako napovedalo spremembe pri ločevanju uporabniške izkušnje na originalnih in ponarejenih sistemih, ki jih bo uveljavil v prvem servisnem paketu za Windows Visto, pozneje pa tudi pri operacijskem sistemu Windows Server 2008.

Posodobitev bo usmerjena v odpravo dveh načinov za zaobitje aktivacije operacijskega sistema. Prvi način (OEM BIOS) temelji na spremembi sistemskih datotek in sistema BIOS na matični plošči, s čimer se skuša oponašati aktivacijo izdelka, ki je v uporabi pri namestitvi različic za proizvajalce originalne opreme v tovarnah. Drugi način, imenovan Grace Timer, skuša spremeniti čas, ki ga ima uporabnik na voljo od namestitve do aktivacije.

Microsoft bo prav tako spremenil uporabniško izkušnjo na sistemih s ponarejenim operacijskim sistemom Windows Vista. Uporabnikom teh sistemov se bodo prikazala trajna in jasna sporočila o stanju njihovega sistema in načinu, kako lahko pridobijo originalno programsko opremo. Čeprav bodo uporabljali ponarejeno programsko opremo, ne bodo izgubili dostopa do funkcionalnosti.

Čeprav piratstvo še vedno predstavlja veliko grožnjo za industrijo programske opreme in uporabnike, ki lahko nevede uporabljajo neoriginalne izdelke, Microsoft vseeno zaznava premik na bolje. Samo v zadnjem četrtletju je kar pet odstotkov rasti Microsoftovih prihodkov od namizne programske opreme Windows mogoče pripisati znižanju piratstva. V zadnjem letu je podjetje sprožilo pravne postopke proti 1000 prodajalcem ponarejenih izdelkov Windows in doseglo umik več kot 50.000 nelegalnih in neprimernih spletnih dražb. Čeprav je stopnje piratstva zelo težko meriti, več ključnih kazalnikov kaže, da je stopnja piratstva operacijskega sistema Windows Vista verjetno za polovico nižja od stopnje pri sistemu Windows XP.


Prijavi napako v članku