Telefoni
03.09.2013 11:50
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft bo prevzel Nokio!

Podjetji Nokia in Microsoft sta se dogovorila, da bo slednji prevzel celoten oddelek mobilne telefonije finske družbe. Za prevzem glavnega proizvajalca mobilnikov Windows Phone bo računalniški gigant odštel več kot pet milijard evrov. Dogovor morajo potrditi še Nokiini delničarji in organi za varstvo konkurence.
Naveza podjetji Microsoft in Nokia naj bi imela izjeme pozitivne učinke tako na  Windows Phone kot mobilnike Lumnia!
Naveza podjetji Microsoft in Nokia naj bi imela izjeme pozitivne učinke tako na Windows Phone kot mobilnike Lumnia!

Zgodilo se je to, kar so mnogi napovedovali že dalj časa! Podjetji Nokia in Microsoft sta se dogovorila, da bo slednji prevzel celoten oddelek mobilne telefonije finske družbe. Za prevzem glavnega proizvajalca mobilnikov Windows Phone bo računalniški gigant odštel 5,4 milijarde evrov. Prevzem bo seveda možen le, če ga bodo v naslednjih mesecih potrdili tako delničarji podjetja Nokia kot organi za varstvo konkurence.

Če bosta podjetji Nokia in Microsoft pridobili vsa ustrezna dovoljenja, bo prevzem po vsej verjetnosti zaključen že v začetku prihodnjega leta. Prevzem finskega giganta s strani podjetja iz Redmonda je bil pričakovan, saj Nokia trenutno obvladuje kar 85-odstotkov trga mobilnikov Windows Phone. Poleg tega bo Microsoft ob uspešnem prevzemu postal tudi lastnik vseh Nokiinih patentov na področju mobilne telefonije, kar mu bo omogočilo hitrejši, lažji in predvsem boljši razvoj sistema Windows Phone. Microsoft se je ob tem še zavezal, da bo blagovno znamko Nokia ohranil za najmanj 10 let!

Poznavalci so prepričani, da bo mobilni operacijski sistem Windows Phone z združitvijo podjetji Microsoft in Nokia imel vse možnosti, da bo iz drugega mesta izpodrinil Applov mobilni sistem iOS. To bi mu lahko uspelo še pred koncem naslednjega leta.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku