Operacijski sistemi
04.10.2011 06:26

Deli z drugimi:

Share

Microsoft bo na račun Androida zaslužil pol milijarde dolarjev

Več prodanih naprav Android pomeni več zaslužka za Microsoft!
Več prodanih naprav Android pomeni več zaslužka za Microsoft!

Mednarodno priznani analitik Walter Pritchard je na začetku junija razkril, da je Microsoft na račun Androida zaslužil kar petkrat več denarja kot z lastnim mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone 7. Microsoft naj bi do takrat na račun Androida nabral že preračunanih 105 milijonov evrov, medtem ko so prihodki s prodajo licenc mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7 znašali le preračunanih 21 milijonov evrov.

Kot vse kaže bo Microsoft letos na račun Androida zaslužil kar slabih pol milijarde ameriških dolarjev oziroma preračunanih 380 milijonov evrov. To ne preseneča, saj računalniškemu gigantu zaradi kršitve patentov plačujejo že številna podjetja, ki proizvajajo naprave Android (mobilne telefone, večpredstavnostne predvajalnike tablične računalnike in podobno). Med njimi najdemo zveneča imena, kot so HTC, Samsung, Acer, ViewSonic, General Dynamics, Velocity Micro, Wistron in Onkyo. Vsak izmed njiju Microsoftu plačuje do preračunanih 4,5 evre na prodano napravo.

Microsoft bi letos na račun Androida lahko zaslužil še več. Pred kratkim je namreč vložil tožbi še zoper podjetji Motorola in Barnes&Noble. Če mu bo ameriška sodna veja oblasti naklonjena, si računalniški gigant iz naslova prodaje mobilnih naprav Android in Chrome OS lahko obeta še dodaten zaslužek. Nekateri analitiki celo verjamejo, da bo Microsoft na ta račun letos zaslužil celo preračunane pol milijarde evrov. Kar lepa vsota glede na to, da Microsoftu za te denarce ne bo potrebno narediti ničesar.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku