Računalništvo, telefonija
10.05.2012 15:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Micron pripravljen na proizvodnjo pomnilnikov DDR4

Prve sistemske pomnilnike DDR4 lahko na trgu pričakujemo že na začetku naslednjega leta.
Prve sistemske pomnilnike DDR4 lahko na trgu pričakujemo že na začetku naslednjega leta.

Povpraševanje po sistemskih pomnilnikih DDR3 se je po dolgih letih vendarle odprlo na široko. Zaradi tega vodilni proizvajalci pomnilnikov že hitijo s pripravami na njegovega naslednika. Tokrat se je še posebej izkazal ameriški pomnilniški gigant Micron. Ta naj bi namreč kot prvi že zaključil z razvojem sistemskega pomnilnika DDR4 in naj bi bil celo pripravljen na njegovo masovno proizvodnjo. To sicer nekoliko preseneča, saj organizacija JEDEC, ki nadzira razvoj pomnilniških standardov, standarda za sistemske pomnilnike DDR4 vsaj uradno sploh še ni potrdila.

Podjetje Micron se s potrditvijo standarda DDR4 s strani organizacije JEDEC ne preveč obremenjuje, saj večjih sprememb ne pričakuje. To verjame, da bo lahko že v drugi polovici letošnjega leta zagnalo masovno proizvodnjo sistemski pomnilnikov DDR4. Ti dodo na začetku naslednjega leta najprej na voljo za strežniške sisteme, nekoliko kasneje pa bodo dosegljivi še za uporabnike osebnih in prenosnih računalnikov. Uporabniki računalniških sistemov bodo nove pomnilnike zagotovo dobro sprejeli, saj se lahko v primerjavi s predhodnikom pobahajo z nižjo porabo električne energije, višjo frekvenco delovanja, večjo propustnostjo ter spremenjenim načinom delovanja.

Prvi sistemski pomnilniki DDR4 bodo izdelani s pomočjo 30-nanometrskega proizvodnega procesa. Ti bodo za delovanje potrebovali napetost od 1,05 do 1,20 volta in bodo zagotavljali propustnost podatkov s hitrostjo od 2133 do 4266 milijonov prenosov na sekundo. Vsak kanal na pomnilniškem krmilniku bo za nameček povezan s svojim modulom. Tu velja takoj poudariti, da bodo sistemski pomnilniki DDR4 žal tako električno kot fizično nezdružljivi s starejšimi pomnilniki. To dejansko pomeni, da bo za uporabo novih pomnilnikov potrebno kupiti novo osnovno ploščo.


Prijavi napako v članku