Računalništvo, telefonija
02.09.2021 08:16
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S 3D tehnologijo skozi zgodovino Pirana

Tehnologija se je utrdila kot eden najpomembnejših vidikov sodobne družbe. Nemogoče si je predstavljati življenje brez digitalnih naprav, interneta ali računalniških orodij.
multimedijski muzej Mediadom Pyrhani je izkoristil IKT tehnologijo in oddaljeno preteklost predstavil na povsem inovativen način.
multimedijski muzej Mediadom Pyrhani je izkoristil IKT tehnologijo in oddaljeno preteklost predstavil na povsem inovativen način.

Od poslovnega življenja in prostega časa do komunikacije in dostopa do informacij – odvisnost od tehnologije je prisotna skorajda v vseh sferah vsakdanjega življenja in spreminja način komuniciranja s svetom. Tudi kulturna središča in muzeji, še pred nedavnim zatočišča pred hrupom in vrvežem tehnologije, so z odprtimi rokami sprejeli tehnologijo, ki je obogatila izkušnje obiskovalcev ter navdušencev nad zgodovino in kulturo.

Kulturne ustanove in strokovni kulturni delavci so v zadnjem letu pospešeno hiteli, da bi nadomestili izgubljeni čas. Večletni napredek in spremembe so uspeli strniti v le nekaj mesecev. Ljubitelji kulture lahko vse pogosteje uživajo v gledaliških predstavah, koncertih in kulturnem bogastvu muzejev iz udobja doma. Institucije s pomočjo tehnologije spreminjajo delovanje arhivistov in kustosov, družbeni mediji pa so odprli možnosti za doseganje novega občinstva.

Tehnologija se je dotaknila tudi enega izmed kulturno najbogatejših slovenskih mest, Pirana. Tamkajšnje kulturno središče in multimedijski muzej Mediadom Pyrhani je izkoristil IKT tehnologijo in oddaljeno preteklost predstavil na povsem inovativen način.

Mediadom-Pyrhani-3D film-screenshot - vir Mediadom Pyrhani (5)

Mediadom Pyrhani – združitev tehnologije in kulture

Muzeji in kulturna središča niso več le kulturna izkušnja, ampak kraji, kjer se tehnologija povezuje z zabavo. Zagotavljajo interaktivno in dinamično izkušnjo. Interaktivni muzej Mediadom Pyrhani je v petih letih delovanja preteklost ribiškega mesta razkril na povsem drugačen način. Po mnenju številnih slovenskih in tujih obiskovalcev so si prislužili laskavi naziv »must visit«. Kako jim je to uspelo in kakšno vlogo je pri tem igrala tehnologija?

3D tehnologija že vrsto let navdušuje na kinematografskem področju. Potencial omenjene tehnologije so prepoznali tudi pri Mediadom Pyrhani, kjer so pripravili interaktivno gradivo za različne profile obiskovalcev. Kulturna dediščina Pirana je zaživela v unikatnih podobah in pripovedih na zaslonih na dotik, v animirano-dokumentarnih filmih in atraktivnem 3D filmu. Prav slednji je zaslužen, da je Mediadom Pyrhani zatočišče za slehernega obiskovalca pomorskega mesta. Čaka vas poučna, slikovita predstavitev in nadgradnja spoznavanja Pirana.

Mediadomu Pyrhani je talilni lonec različnih kultur

V glavnem piranskem kulturnem centru nadaljujejo z delom. Kljub številnim pohvalam se zavedajo, da so šele začeli odkrivati, kaj vse lahko s pomočjo novih tehnologij pripravijo za obiskovalce. Njihove ciljne skupine so zelo raznolike, od mlajših in starejših do domačinov in tujcev, za katere so že ob prvi obletnici delovanja prevedli svoj znameniti poučni 3D film v številne tuje jezike. Večina institucij deluje na predpostavki, da so italijanski, angleški in nemški prevodi dovolj za kakovostno kulturno izkušnjo. Mediadom Pyrhani pa privablja številne etnične skupine, med njimi tudi obiskovalce iz Daljnega vzhoda, za katere želijo pripraviti edinstveno izkušnjo v njihovem maternem jeziku.

fotografije-mediadom-foto-ivica-cendak (26)

Poleg že uveljavljenih jezikov (italijanščina, angleščina, nemščina, ruščina in slovenščina) bodo dodali še francoščino, španščino, portugalščino in kitajščino. Tako bo 3D film o Piranu, rojstnem mestu virtuoza Giuseppa Tartinija, poznan vse od Pirenejska polotoka do Pekinga. Posodobili so tudi interaktivno igro Sestavi Piran, ki jo obiskovalci lahko igrajo na številnih zaslonih na dotik. Namen igre je obiskovalcem popestriti odkrivanje piranskih znamenitosti in skrivnosti.

Kaj načrtujejo za prihodnost?

Vsako leto je leto nadgradenj in izboljšav, še posebej v času izolacije in nedostopnosti zaradi COVID-19 ukrepov. Mediadom Pyrhani želi kulturni utrip Pirana dodatno obogatiti s pretakanjem glasbenih in drugih dogodkov, v več svetovnih jezikih. Redno organizirajo kulturne dogodke Mediadom Streaming, kjer gledalci preko njihovega Youtube kanala uživajo v številnih koncertih, srečanjih in klepetih z (ne)znanci. Tudi za prihajajočo jesen pripravljajo pester kulturni program. Obetajo si tudi več sodelovanja s turističnimi agencijami in drugimi organizatorji izletov, s pomočjo katerih želijo svojo kulturno izkušnjo približati še bolj raznoliki skupini obiskovalcev.

Veselijo se vašega obiska in vas pričakujejo v Piranu na Kumarjevi 3. Spremljate jih lahko tudi na spletni strani mediadom-piran.si. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
3D tehnologija

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
DATA Com. d.o.o. vzdržuje večje nakupovalne centre in izdeluje klišeje za podjetja, ki tiskajo na flekso ali suhi platformi. Več