Računalništvo, telefonija
22.11.2012 13:05

Deli z drugimi:

Share

Makadocs:Trojanski konj, ki za krajo podatkov koristi Google Docs

Apple MacOS X na račun svoje priljubljenosti postaja vse bolj priljubljena tarča nepridipravov.
Apple MacOS X na račun svoje priljubljenosti postaja vse bolj priljubljena tarča nepridipravov.

Domišljija spletnih kriminalcev tako rekoč ne pozna meja. Pogosto se celo zdi, da so ti vsaj korak pred ponudnikih varnostnih rešitev. Med spletnimi kriminalci so zdaleč najbolj inovativni pisci škodljivih programskih kod. Ti namreč pripravljajo napredne »rešitve«, ki zlahka prelisičijo tudi najsodobnejše varnostne sisteme.

Novo izjemno prefinjeno zlonamerno kodo na svetovnem spletu so tokrat razkrili pri podjetju Symantec. Trojanski konj Macadoc namreč požarne pregrade in druge varnostne sisteme prelisiči na način, da z uporabo varne (šifrirane) povezave ukradene dokumente najprej prošnje na Googlove strežnike, ki poganjajo spletno storitev Google Docs, in šele nato na napadalčev strežnik. Ker prenos podatkov poteka v šifriranem načinu, so varnostni sistemi tu povsem nemočni.

Trojanskega konja Macadoc so strokovnjaki podjetja Symantec odkrili v dokumentih formata .RTF. Imena dokumentov se neprestano spreminjajo, so pa ta taka, da uporabnika »spodbudijo«, da jih zažene in s tem posledično okuži računalniški sistem. Najhuje pri tem pa je, da trojanski konj Macadoc lahko okuži tudi računalnike, ki imajo nameščen operacijski sistem Windows 8 in Windows Server 2012. Pred novim trojanskim konjem se lahko »ubranimo« le tako, da imamo nameščeno in posodobljeno protivirusno rešitev ter da ne odpiramo dokumentov, ki nam jih pošiljajo neznanci.


Prijavi napako v članku