Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
18.11.2022 14:54
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovensko podjetje, ki je s svetlobno hitrostjo zavzelo svet fotonike

Leta 2018 je takrat še lokalno ljubljansko podjetje ujelo pozornost ameriškega pionirja na področju fotonike – Lumentum. Kot pravi pregovor, »vse ostalo je zgodovina«.
Gregor Arsič, direktor slovenske podružnice Lumentuma
Gregor Arsič, direktor slovenske podružnice Lumentuma

Kaj se je spremenilo po prevzemu, kje se uporabljajo Lumentum optična vlakna in kakšni so načrti za prihodnost, smo vprašali Gregorja Arsiča, direktorja slovenske podružnice Lumentuma.

Kako se je začela zgodba slovenske podružnice Lumentum? Kako ste ujeli pozornost ameriškega velikana?

Lumentum je v Sloveniji predvsem našel posebno znanje, ki ga po svetu ni veliko, zato je to predstavljalo dodano vrednost.

Leta 2017 so v sklenili, da ne bodo več kupovali specialnih optičnih vlaken. Da bi imeli večji nadzor nad vsemi stroški proizvodnje komponent za laserje in dobavno verigo, so sklenili kupiti ljubljansko podjetje, ki je razvijalo in izdelovalo stroje za izdelavo takšnih vlaken. Leta 2018 so kupili del stavbe v obrtni coni na Škofljici, ki so jo predelali in dogradili v skladu s potrebami svojega visoko tehnološkega proizvodnega procesa.

Kako se je spremenila operativnost pred in po prevzemu podjetja?

Pred prevzemom je ljubljansko podjetje izdelovalo naprave za izdelavo specialnih optičnih vlaken in le te prodajali po svetu. S pridružitvijo Lumentuma se je pa to spremenilo iz proizvodne naprav v proizvodnjo specialnih optičnih vlaken. Pod budnim očesom naših kemikov, fizikov, strojnikov in elektro inženirjev in seveda ostalih zaposlenih v operativi tako nastajajo resnično edinstvena optična vlakna, ki ustrezajo strogim industrijskim standardom. Posledično se je lokalno ljubljansko podjetje spremenilo v globalno vozlišče, v katerem razpolagamo z edinstveno surovino, zaželeno po celem svetu. Ponosni smo, da je slovenska podružnica Lumentum ena izmed temeljev globalne zgodbe, ki jo ustvarja starševsko podjetje Lumentum.

Gregor Arsič, direktor slovenske podružnice Lumentuma

Vaša posebna optična vlakna so zaželena v največjih industrijskih obratih po svetu. Zakaj je temu tako? Kaj jih loči od ostalih optičnih vlaken na trgu?

Lumentum ima zelo zahtevne kupce, ki od nas pričakujejo visokotehnološke izdelke z vrhunsko kakovostjo, posledično je bil naš izdelek razvit kot eden najboljših na svetu. Naša vlakna so ključna komponenta v kilovatnih laserjih, ki prevzemajo osrednjo vlogo v svetovni industriji. Pričakovanja so visoka, ampak z visokotehnološko proizvodnjo, h kateri stremimo, smo prepričani, da lahko na dolgi rok dostavimo obljubljeno. Sama izdelava je strogo varovana poslovna skrivnost, ki je obenem izvedljiva izključno po zaslugi naše tehnologije in strokovnega kadra.

Kje se uporabljajo optična vlakna, izdelana v Škofljici?

Pretežni del proizvodnje prodamo Lumentumu na Tajsko, kjer optična vlakna uporabijo za izdelavo kilovatnih laserjev in ultra hitrih polprevodniških laserjev. Le-te prodajo japonski družbi Amada, ki za končne kupce v industriji izdeluje stroje za rezanje in oblikovanje kovin. Zaradi visoke zmogljivosti in natančnosti so Lumentum industrijski laserji, opremljeni z optičnimi vlakni s Škofljice, edinstveno usposobljeni za uporabo v proizvodnji avtomobilov, polprevodniških čipov, pametnih telefonov, osebnih računalnikov in podobno.

Smo pa naše produkte začeli prodajati tudi neposredno na trg. Konkurence na svetovni ravni v tej panogi ni veliko.

Pred kratkim ste odprli vrata nove poslovne stavbe v Škofljici, kar vam je omogočilo, da postavite Lumentum center odličnosti. Kaj bo vloga novega centra? Boste razširili svoj nabor storitev in produktov?

Vloga novega centra bo razvoj novih komponent, ki so poleg specialnih optičnih vlaken sestavni del laserja. Vsekakor bomo razširili nabor storitev in produktov, posledično bomo del teh komponent proizvajali tudi v Sloveniji.

S kakšnimi ovirami se srečujete pri zaposlovanju strokovnega kadra? Je v Sloveniji za vas dovolj strokovnega kadra ali morate iskati tudi v tujini? Kako bi mlade spodbudili, da se odločijo za izobraževanje na področju fotonike?

Ker dober glas seže v deveto vas, z zaposlovanjem nimamo težav, saj je zadovoljstvo zaposlenih v Lumentumu zelo visoko in eden izmed glavnih ciljev podjetja.

Mlade spodbujamo tako, da se povezujemo s srednjimi šolami in fakultetami, povabimo jih na ogled naše visokotehnološke proizvodnje. Istočasno jim omogočamo štipendiranje in nudimo mentorstvo na študijskem področju. Na ta način jih želimo spodbuditi, da se lažje odločijo za nadaljevanje izobraževanja na našem področju.

Ker obetavna prihodnost zahteva še več znanja, smo pred kratkim odprli novo poslovno stavbo, kjer je dovolj prostora za dodatnih 100 strokovnjakov ali mladih diplomantov. Naše ambicije pa se niso ustavile na tej točki. Nasproti obstoječih stavb smo kupili 12.700 kvadratnih metrov zemljišča, kar je dovolj, da v prihodnosti postavimo trinadstropno stavbo, ki bo temelj naših vizij o mednarodnem uspehu.

Za še več informacij, kako pomembna so Lumentum optična vlakna, obiščite spletno stran www.lumentum.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Idealia Pro d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Idealia Pro d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Idealia Pro d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več