Avtomoto
29.12.2022 12:41
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lotus praznuje 75 let dediščine športnih avtomobilov

Podjetje namerava v prihodnjih letih razširiti svoja obzorja.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
  • Lotus bo naslednje leto praznoval 75 let dediščine motošporta in brezkompromisnih avtomobilov za prave avtomoto ljubitelje. Pravijo, da je tudi čas za nov začetek.
  • Legendarno britansko podjetje, odgovorno za avtomobilske ikone, kot sta Elan in Elise, zdaj posodablja svoje poslanstvo in si prizadeva postati svetovni proizvajalec zmogljivih avtomobilov.
  • Potem ko ga je leta 2017 kupil kitajski konglomerat Geely, se je Lotus zavezal, da bo do leta 2028 proizvajal samo električna vozila. Zdaj se pripravlja na lansiranje električnega avtomobila Eletre Hyper SUV.

Lotus je po celem svetu poznan po svoji bogati zgodovini kot proizvajalec avtomobilov za prave navdušence vozil na notranje izgorevanje. Naslednje leto bodo praznovali 75-letno obletnico, torej več kot 70 let poslovanja in izdelave najboljših avtomobilov. Le redki proizvajalec se lahko pohvali s tovrstno zgodovino. Lotus, ki sta ga ustanovila legendarni inženir Colin Chapman in bistroumna poslovna ženska Hazel Chapman, je šel skozi vrsto inkarnacij od svojega začetka in v novem letu se bo ponovno spremenil.

Lotus je bil kratek čas tudi pod taktirko General Motors. Plod sodelovanja je bil Lotus Esprit.

Podjetje je preoblikovalo svoj logotip in napovedalo spremembo blagovne znamke za prihodnje leto. Lotus pravi, da se ponovno osredotoča na to, da postane globalno podjetje, poznano po zmogljivih avtomobilih. Glede na spremembe lastništva v 21. stoletju in postopen premik ideologije v smeri električnih pogonskih sklopov se zdi, da je prenova blagovne znamke nujna.

»Lotus 2023 je svetlobna leta stran od tiste skromne garaže v severnem Londonu, zahvaljujoč milijardam, vloženim v naše podjetje za razvoj tehnologije, elektrifikacijo in več,« je dejal Matt Windle, podpredsednik in generalni direktor Lotus Cars. »Danes imamo inženirske obrate v Združenem kraljestvu, Nemčiji in na Kitajskem; oblikovalske studie v Hethelu, Coventryju in Šanghaju; ter nove proizvodne baze svetovnega razreda v Norfolku in na Kitajskem. V zadnjem od teh ravnokar poteka sestavljanje prvega Lotusovega avtomobila s poudarkom na življenjski slog. Proizvodnja e-avtomobila Eletre Hyper-SUV se začne s koncem tega leta.«

Električna prihodnost Lotusa: Eletre Hyper SUV

Napoved električnega SUV-a s 900 konjskih moči je bila za mnoge presenetljiva, predvsem zaradi Lotusove zgodovine in dveh ikon (Elan, Elise), ki sta slovela zaradi lahkotne vožnje. Masa, ki jo predstavlja SUV, je tako za mnoge svetoskrunstvo njihove preteklosti, vendar trgi in zahteve potrošnikov se spreminjajo. Lotus se mora prilagoditi, če želi preživeti. SUV-i so priljubljeni kot še nikoli doslej, kar proizvajalcem zagotavlja stalen prodajni tok. Spreminjajo se tudi predpisi o emisijah, kar pomeni, da se mora Lotus spogledovati tudi z električnim pogonom.

Premik k elektrifikaciji ni samo posledica novih regulativ, ampak tudi spodbuda matičnega kitajskega podjetja Geely. Kitajski konglomerat je leta 2017 kupil 51-odstotni delež v britanskem podjetju. Leta 2021 so naznanili skupno zavezništvo s podjetji Renault, Nissan in Mitsubishi. Cilj zavezništva je izdelati vrsto zmogljivih električnih avtomobilov z uporabo skupnih platform podjetij Lotus in Alpine. Kmalu zatem je Lotus izpostavil, da bodo do leta 2028 proizvajali izključno električne avtomobile. Geely ima večinski delež še v podjetjih Polestar in Volvo, ki že nekaj časa korakata na poti električnega pogona.

Kljub preusmeritvi k športnim terencem so lahko puristi športnih avtomobilov pomirjeni, saj prvotna misel Colina Chapmana pri Lotusu ostaja nespremenjena. Sprijazniti pa se bo potrebno, da Lotus zaključuje svojo zgodbo na notranje izgorevanje.

Lotus Evija pooseblja vse, po čemer je bil Lotus zgodovinsko znan – peresno lahek in oster kot britev. Z absurdnimi 1.970 konjskimi močmi je pravi hiperšportnik. Tradicionalisti lahko dobijo še zadnji Lotus športni avtomobil na plin – Lotus Emira. S 3,5-litrskim kompresorskim V6, ki ga je posodila Toyota, in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ima Emira vse, kar so v preteklosti iskali Lotus navdušenci.

Tuje lastništvo bo podaljšalo življenjsko dobo Lotusa, kateremu na neki točki ni kazalo najbolje. Zdaj je prihodnost svetla in na poti je več električnih vozil.

»Pionirski duh in predanost Colina in Hazel Chapman sta v Lotusu še danes živa,« pravijo v podjetju. »Praznovali bomo našo 75. obletnico kot se spodobi, se poklonili preteklosti in gledali naprej v prihodnost, ko se približujemo našemu prvemu stoletju.«


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili SUV avtomobili avtomobili


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več