Računalništvo, telefonija
18.11.2021 15:31
Posodobljeno 6 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Logitech MX Keys Mini recenzija: kompaktna tipkovnica za minimaliste in ustvarjalce

Ljubitelji računalniške opreme na trgu kompaktnih tipkovnic do sedaj niso imeli prav velike izbire.

Veliko je majhnih, mehanskih tipkovnic, ki pa so večinoma namenjene za entuziaste mehanskega zvoka tipk in gamerje, ki imajo radi občutek in odzivnost mehanskih stikal. Logitech je kot kaže pripravil možno alternativo za tiste, ki si želijo minimalistično nizkoprofilno tipkovnico za delo in ustvarjanje, vendar ne želijo, da vsak pritisk tipke spremlja glasen zvok. Predstavili so brezžično tipkovnico MX Keys Mini, ki izvira iz originalne tipkovnice MX Keys, katero so inženirji predelali v majhno in prenosljivo obliko. Jim je uspelo obdržati funkcionalnost originalne tipkovnice? V uredništvu Računalniških novic smo se odločili, da naše obstoječe tipkovnice za nekaj časa (mogoče tudi za vedno) zamenjamo z Logitech rešitvijo in ugotovimo, ali je primerna za vsakdanja pisarniška opravila.

Za preizkus smo uporabili MX Keys Mini v roza in grafitni barvi (na voljo še bela), ki je združljiva z vsemi priljubljenimi operacijskimi sistemi. Med njimi so tudi sistemi macOS, iOS, iPadOS, čeprav so za Apple operacijske sisteme pripravili posebno različico MX Keys Mini for Mac z Apple tipkami za možnosti in ukaze.

MX Keys Mini: dizajn in oblika

Čeprav gre za minimalistično tipkovnico, vseeno ni občutka natrpanosti ali utesnjenosti. Ima tipke polne velikosti za lažje in hitrejše tipkanje. Odstranili so številčnico oziroma vse desno od tipke Enter, a so dodali dodatne funkcije funkcijskim tipkam. Tako jim je uspelo zmanjšati velikost za skoraj 30 % in jo lahko pospravite v skoraj vsako torbo ali večjo torbico. Še ena prednost ožje tipkovnice je bolj ergonomsko tipkanje in možnost postavitve miške bližje tipkovnici, kar je bolj optimalen položaj za delo.

Naša različica ni bila narejena za Apple naprave, vendar ima vseeno dvojne označbe na tipkah, ki podpirajo tako Mac in Windows operacijske sisteme. Na eni tipki sta na voljo funkcija Option za Apple naprave in funkcija Start za sisteme Windows. Potem je še tipka s funkcijo Command, ki lahko služi kot tipka Alt v Microsoft operacijskem sistemu.

Logitechu je poleg kompaktne oblike uspelo narediti tipkovnico še bolj okolju prijazno. Grafitna različica je sestavljena iz 30 % reciklirane PCR plastike, drugi dve različici pa iz 12 %.

MX Keys Mini: uporabniška izkušnja

Logitech MX Keys Mini uporablja Logitech membransko tehnologijo za tipkanje Perfect Stroke. Preprosto povedano gre za tehnologijo, kjer posebna vrsta stikal posnema občutek visokokakovostnih tipkovnic prenosnikov, ki so znane po odzivnosti in dobremu občutku pri tipkanju. Tukaj ne gre le za marketinški vložek, saj je tipkanje na tipkovnici MX Keys Mini res prijetno, tipke pa so se tudi že dokazale na originalni tipkovnici MX Keys. Tipke so ergonomsko oblikovane tako, da se bolje prilegajo konicam prstov. Čeprav ne gre za mehansko tipkovnico, za kar smo tudi hvaležni, saj si v že tako hrupni pisarni ne želimo dodatnega hrupa, tipke vseeno dajo občutek robustnosti in odzivnosti. Nismo dobili občutka, da gre za tipične membranske tipke. 

Pogrešali smo možnost nastavitve lege tipkovnice, saj ima MX Keys Mini le en fiksni položaj, ki mogoče ne ustreza vsem uporabnikom. Nekateri vseeno radi tipkajo na popolnoma ravni tipkovnici, čeprav ne gre za najbolj ergonomski položaj. Na dnu tipkovnice se nahajajo blazinice, ki pa so jih na srečo pri Logitechu pobarvali z isto barvo kot tipkovnica in ne pokvari videza. Blazinice so dobrodošel dodatek, saj vam ne bo treba skrbeti, da bo tipkovnica zdrsela med agresivnim tipkanjem. Tudi v našem uredništvu, kjer se večkrat zgodi, da zaspani uredniki in novinarji kaj polijejo, je tipkovnica ostala na svojem mestu.

Kakovost izdelave je še posebej trdna, tudi površina je delovala odporno na poškodbe ali morebitne praske, čeprav gre za super lahko in prenosljivo zasnovo, ki so običajno bolj dovzetne za poškodbe. Tudi po skoraj tednu uporabe, ko smo tipkovnico uporabljali tako doma kot v pisarni, ni bilo opaznih znakov uporabe na tipkovnici.

MX Keys Mini: ključne značilnosti

Gre za popolnoma brezžično Bluetooth tipkovnico, vseeno pa lahko uporabite namenski Logi Bolt USB sprejemnik za varno in visoko zmogljivo brezžično povezavo z napravami. Na voljo je tudi nadvse priročna funkcija Easy Switch za seznanjanje tipkovnice z do 3 različnimi napravami. Vsako napravo lahko dodelite na enega izmed 3 razpoložljivih gumbov v zgornjem levem kotu. Če združite MX Keys Mini z Logitech miško MX Anywhere ali MX Master, lahko uporabljate sistem Flow, ki vam omogoča, da prenašate datoteke med različnimi računalniki in operacijskimi sistemi.

Z enim polnjenjem (preko USB-C priključka) bo tipkovnica zdržala do 10 dni, če pa izklopite osvetlitev tipk pa do 5 mesecev. Za spreminjanje nastavitev je na voljo aplikacija Logitech Options, ki vas obenem obvešča o stanju baterije in v primeru prazne baterije samodejno izklopi osvetlitev ozadja. MX Keys Mini ima vgrajene senzorje, ki zaznajo bližino vaših prstov in samodejno osvetlijo tipke. Funkcija večinoma deluje, v redkih primerih pa potrebuje kakšno sekundo več, da zazna uporabnikovo prisotnost. Osvetljava tipk ni premočna in se prilagaja svetlobnim pogojem, tako da je tipkovnica vedno primerno osvetljena, vendar ne opozarja nase ponoči ali v temnih okoljih.

Ko se boste navadili na tipkovnico brez številčnice, boste naleteli na številne prednosti, ki jih ponuja manjša tipkovnica. V vrstici za funkcije boste opazili tri tipke: vklop/izklop mikrofona, emoji tipka in tipka za narekovanje. Tipka za izklop mikrofona naredi to kar ste že navajeni, emoji tipka vam prikaže okno z emojiji, s katerim si boste olajšali iskanje in prihranili na času, tipka za narekovanje pa bo odprla privzeto aplikacijo za narekovanje, s katero si bodo vaši prsti nekoliko opomogli. Prav zaradi teh treh funkcij pričakujemo, da bo tipkovnica MX Keys Mini bolj priljubljena med ustvarjalci in uporabniki, ki so se v zadnjem letu velikokrat selili med domačo in poslovno pisarno. Ne pričakujemo pa, da bo nova Logitech tipkovnica privabila večjo skupino gamerjev, ki so se že preveč navadili na mehanske tipkovnice in tipkovnice polne velikosti.

Končna ocena

Logitech se je odločil za drzno potezo in za trenutek pozabil na že preizkušeno formulo, ki jim je prinesla toliko uspeha. Tveganje se jim je v veliki meri izplačalo, saj je tipkovnica MX Keys Mini zagotovo ena boljših brezžičnih tipkovnic. Če ste v lovu za mini tipkovnico in radi uporabljate več naprav naenkrat, potem je MX Keys Mini prava rešitev za vas.

V uredništvu Računalniških novic pa nas sedaj čaka težka odločitev, ali gremo nazaj na tipkovnice polne velikosti ali naredimo korak naprej z mini tipkovnico MX Keys Mini? Mogoče nam uspe prepričati glavnega urednika, da je čas za spremembo.

Končna ocena 4,5/5

Več o Logitech tipkovnici MX Keys mini na spletni strani www.mimovrste.com.

Vas zanima več iz te teme?
Logitech tipkovnice Logitech MX Keys Mini

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več