Telefoni
11.09.2015 10:51

Deli z drugimi:

Share

Lizika na zgolj 21 odstotkih mobilnih naprav Android

Android Lollipop počasi, a vztrajno pridobiva nove uporabnike!
Android Lollipop počasi, a vztrajno pridobiva nove uporabnike!

Raziskava za mesec avgust opravljena s strani analitikov podjetja Google o razširjenosti različic mobilnega operacijskega sistema Android je pokazala, da je tržni delež naprav z nameščenim najnovejšim Androidom Lollipop vendarle pričel naraščati. Različici Android 5.0 in 5.1 namreč trenutno obvladujeta že okoli 21 odstotkov trga, pri čemer je Android 5.0 nameščen na 15,9 odstotkih mobilnih naprav, Android 5.1 pa na komajda 5,1 odstotkih pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Delež slednjega naj bi pričel rasti šele letos jeseni, ko bodo vodilni proizvajalci mobilnikov in tablic Android predstavili njihove nove paradne konje.

Mobilni operacijski sistem Android 4.4 KitKat v primerjavi z njegovim mlajšim bratom še vedno močno prednjači, saj trenutno obvladuje kar dobrih 39,2 odstotkov trga. Sistemi Android Jelly Bean različic 4.1, 4.2 in 4,3 pa so trenutno nameščeni na skupno 31,8 odstotkih pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov širom sveta. Na lestvici naprav z nameščenimi sistemi Android najdemo še Android 2.3 Gingerbread s 4,1 odstotki trga in Android 4.0 Ice Cream Sandwich s 3,7 odstotnim tržnim deležem, pri čemer se je tržni delež obeh nekoliko zmanjšal v primerjavi z mesecem julijem. Vse preostale različice Androida od inačice 2.2 navzdol pa imajo le še majhen kos tržne pogače, in sicer skupno okoli 0,2 odstotni tržni delež.

Tu velja omeniti, da je podjetje Google podatke za omenjeno raziskavo pridobil neposredno iz spletnega portala Google Play, zato so ti relativno zanesljivi. Nedvomno bo zanimivo spremljat rast tržnega deleža Androida 5.0 in 5.1 Loolipop v naslednjih nekaj mesecih, saj ta nikakor še ne uspe parirati najnovejši različici konkurenčnega mobilnega sistema iOS.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku