Računalništvo, telefonija
08.02.2010 09:42
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Litij-ionska baterija z dvajsetletno življenjsko dobo

Z novimi litij-ionskimi baterijami bodo hibridni in električni avtomobili delovali bistveno dlje.
Z novimi litij-ionskimi baterijami bodo hibridni in električni avtomobili delovali bistveno dlje.

Nam nekoliko manj znano japonsko podjetje Eamex je najavilo, da je našlo način, kako podaljšati življenjsko dobo litij-ionskim baterijam višjih kapacitet, ki se uporabljajo tako za poganjanje hibridnih kot tudi električnih vozil. Po navedbah proizvajalca lahko nove baterije brez izgube kapacitete zdržijo vsaj deset tisoč polnjenj oziroma obdobje dvajsetih let.

Skrivnost izjemno vzdržljive litij-ionske baterije japonskega podjetja Eamex se nahaja v tehnologiji, ki elektrodo in anodo varuje pred obrabo, s čimer postane baterija odpornejša na večkratno polnjenje. Negativna elektroda je prevlečena s kositrom, medtem ko je pozitivna anoda obdana z mešanico silicija in kositra.

Če gre verjeti vodilnim podjetja Eamex, potem bi lahko njihove izjemno vzdržljive baterije prispele na trg že v nekaj letih. Trenutno pa žal še ni znano, za koliko naj bi nova litij-ionska baterija podražila že tako draga hibridna in električna vozila. Ne glede na to pa bi njen prihod zagotovo pospešil tako prodajo kot tudi razvoj okolju prijaznih prevoznih sredstev.


Prijavi napako v članku